Hlavní obsah

Před 50 lety ho lékař varoval. On? Patnáctkrát se radoval z titulu mistra světa

Praha

V jeho věku to je především o základních životních funkcích, ale Orville Rogers nebere čas v potaz. Ve svých 98 letech vytvořil halový světový rekord na 1500 metrů. Běhání a sport, to je život muže z Dallasu. Zaběhl čas 16:32:19. Ve věkové kategorii 95 - 99 let není v tuto chvíli na světě lepšího.

Foto: Runner's World

Orville Rogers stále běží, jak bude běhat ve sto letech?

Článek

Závod se uskutečnil o víkendu na halovém šampionátu v Albuquerque v Novém Mexiku. Ačkoli Rogers byl jediným na startu ve své věkové kategorii, nemohl dopředu vědět, že zaběhne takový čas. Navíc byl úspěšný i v dalších běžeckých tratích. Na 60 a 200 metrů předběhl všechny závodníky, kteří patřili věkové hranici 90 - 94 let.

„Jsem rád, že jsem byl schopen vyrovnat se s konkurencí, měl jsem rýmu a velký kašel," přiznal se běžec, který trénuje třikrát týdně.

Radost ze světového rekordu musí být nepředstavitelná, ale pro tohoto Američana nešlo o premiéru, kdy se zapsal do knihy rekordů. On je také držitelem rekordních časů na distance 800 metrů, míli a 3000 metrů. Také drží americký rekord na 60 a 200 metrů, to vše ve své současné věkové kategorii.

Pět pravidel Orvilla Rogerse
• Poslouchej své tělo v tréninku. Neběž příliš rychle nebo daleko.
• Pokud navyšuješ trénink, zvyšuj vzdálenost nebo rychlost, ne obojí. Jestliže se přetrénuješ, riskuješ další závod.
• Podívej se na své závody a dej si cíl, kterého můžeš dosáhnout.
• Představuj si, jak ty sám lámeš rekordy.
• Nikdy se nevzdávej.

Už se ale těší, až postoupí výše, až oslaví 100 let. Tam přijde další boj o rekordy. „Nemohu se dočkat, až mi bude sto let," řekl před časem pro The Dallas Morning News.

„Nikdy není pozdě začít, pokud nemáte zdravotní problémy, které vám brání, abyste začali. Je dobré si dojít na lékařské vyšetření, ale já četl studie o seniorech, jak mohou získat sílu a svalovou hmotu i kolem devadesátého roku, to je velmi povzbudivé," je stále nadšený běžec, který získal celkem už patnáct světových titulů.

Podle jeho vitality a plánů ještě neřekl poslední slovo. „Když mi bylo padesát let, četl jsem Aerobik od Kena Coopera, ta kniha byla pro mě velmi motivační. Myslím, že jsem ten den šel snad ještě běhat, dal jsem asi míli. Vzpomínám, že jsem měl kamaráda, byl lékař a on mi řekl - běháním riskuješ svůj život, zatímco on kouřil," usmál se vzpomínce Rogers, který má před sebou stovku. Běhání ho nezabilo.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články