Hlavní obsah

Při závodě přišel o botu, a tak zvolil zoufalé řešení s překvapivým výsledkem

Běžec z kanadského Québecu Anthony Franchini má zase o jednu historku víc, kterou jednou bude pobaveně vyprávět svým dětem. Uprostřed vypjatého závodu na deset kilometrů mu jeden z běžců nechtíc přišlápl nohu tak nešťastně, že Anthony přišel o botu. Co dělal pak, vás možná překvapí.

Foto: facebook A. Franchiniho

Anthony Franchini (uprostřed v bílém trikotu) se s nepříjemnou událostí dokázal bravurně popasovat.

Článek

Anthony Franchini vystartoval na svém oblíbeném závodě Course et marche populaires de LaSalle v Montrealu v páru krásných nových závodních adidasek. To ale ještě netušil, že o ně už brzo přijde. Tím nejméně příjemným způsobem. Asi sedm minut předtím, než by Anthony vběhnul do cíle, ho Danic Audet nechtěně připravil o jednu z jeho běžeckých speciálek.

Audet se okamžitě pokusil pro botu vrátit a získat ji pro Franchiniho zpět. Ten mu to ale nedovolil a od jeho pokusu ho odrazoval. Franchini dokončil v záviděníhodném čase 36:15, což při délce závodu 10 kilometrů dává úctyhodnou rychlost 3:37,5 minut na kilometr. Jak to udělal?

Po ztrátě boty Franchini nezaváhal ani na chvíli. Při vysoké rychlosti, o níž v žádném případě nechtěl přijít, zahodil i druhou botu a pokračoval pouze v ponožkách! Znovu tak získal ztracenou symetrii dopadu obou chodidel a pranic nedbal na případná zranění. „Puchýře na pravé noze vypadaly opravdu šeredně," připustil později běžec v cíli. „Nebyly ale zase tak hrozné, aby mi zabránily v běhu," smál se následně.

V době, kdy k incidentu došlo, se větší skupina běžců držela v těsně semknuté formaci, aby lépe odolávali nepříjemnému větru. Audet se Franchinimu pokusil několikrát omluvit, ten to ale přešel jen mávnutím rukou, odmítl celou věc klást Audetovi za vinu. Po ukončení závodu se Franchini pokusil kontaktovat organizátory, zda by při úklidu přeci jen nenašli jeho ztracené a zahozené boty. Ti mu poslali několik párů nalezených podél trati (kdo proboha ještě dobrovolně zahazuje své boty?), žádný z nich ale nebyl jeho. Až později bosému šampionovi přišly jeho vlastní boty, které se nakonec přeci jen objevily.

Nikdo už se nikdy nedozví, jak by Franchini dopadl nebýt celé záležitosti. I bez bot se totiž dokázal přiblížit svému osobnímu rekordu (35:16) na jedinou minutu!

Reklama