Hlavní obsah

Sluchátka zajistí vyšší výkony. Mučení, nebo budoucnost atletiky?

Silicon Valley

Nová progresivní firma se sídlem v Silicon Valley v Kalifornii přichází na trh se žhavou novinkou pro všechny, co to se svými sportovními výkony myslí vážně. Speciální sluchátka prý dokážou zvednout výkon až o více než 30 procent.

Foto: facebook Halo Neuroscience

Pomocník atleta v blízké budoucnosti, nebo skrytá forma mučení?

Článek

Speciálně vyvinuté elektrody ve sluchátkách posílají do hlavy sportovce malé elektrické výboje, jež mají za úkol stimulovat mozek a zvyšovat atletickou výkonnost nositele. Novinka pracuje ve spojení s aplikací do mobilního telefonu.

Výrobce tvrdí, že sluchátka mohou zvýšit efektivitu tréninku u lidí, kteří budou jejich sluchátka využívat. Elektrické pulzy prý zlepšují reakci mozkových buněk na trénink, jež pak vysílají silnější a více synchronizované signály do pracujících svalů. Výsledkem by prý měla být rostoucí síla a zlepšení motoriky.

Atleti by měli sluchátka nasadit zhruba 20 minut před samotným cvičením. Pozitivní efekty by měly vydržet přes hodinu. Kromě běžců testovali technickou novinku také lyžaři či basketbalisti. Po použití sluchátek vykazovali sportovci v případě vertikálních poskoků až o 31 % lepší výsledky oproti těm, kdo sluchátka nepoužili.

Pozor na kutily!

Tato metoda stimulace je už nějakou dobu známa. Nazývá se „transkraniální přímá elektrostimulace". Ve Spojených státech, odkud vynález pochází, ovšem zatím sluchátka státní dohledový orgán Food and Drug Administration (FDA) neschválil. Nejsou zatím v běžném prodeji a testují jej výhradně elitní atleti. Kanadský běžecký server CR ovšem upozorňuje také na skutečnost, že efektivitou použité metody se zabývalo asi 2000 odborných studií, z nichž některé neprokázaly vůbec žádné efekty takovéto stimulace.

Jen další budoucnost a výzkumy přinesou jednoznačnou odpověď. Otázkou zůstane, zda lidé budou ochotni podstupovat tuto metodu blížící se svými postupy sofistikovaným formám mučení. A doufejme také, že si lidé podobná zařízení nebudou pokoutně vyrábět sami v garáži například dle návodů z Receptáře nejen pro zahrádkáře.

Byli byste ochotní tyto sluchátka nosit?
Ano, co pomůže výkonům, je dobré.
18 %
To by se vidělo. Nejprve je třeba otestovat to na zvířatech.
6,1 %
Ne, nejsem žádný terminátor. Vystačím si s vlastními mozkovými výboji.
75,9 %
Celkem hlasovalo 605 čtenářů.

Reklama