Hlavní obsah

TEST: Mikina Icebreaker Compass. Díky merinu jako v bavlnce

Martin KavkaSport.cz

Nejsem žádný extra velký blázen do běžeckého oblečení. Od chvilkového blbnutí v úplných běžeckých začátcích jsem ušel už poměrně dlouhou cestu a nyní zastávám přístup, že na „hadry to prostě neběhá“. Nepatřím tedy k těm, kteří musí mít supertrička z kosmických materiálů, nejnovější sedmimílové boty v ceně životního minima a módní pestrobarevné harapesky. Naopak – vystačím si celkem s málem. A díky tomu jsem žil v příjemné představě, že všechno, co je na běhání potřeba, už mám.

Foto: Lily Kavková

Mikina Icebreaker Compass byla testována i ve sněhu a mrazu. Detail hlavy.

Článek
Fotogalerie

Když jsem ovšem měl příležitost vyzkoušet si v testu mikinu Icebreaker Compass, pochopil jsem, že mi v šatníku celou tu dobu přece jen něco chybělo. Compass je lehounká mikina s dlouhým rukávem, kapucí a polovičním zipem, která může fungovat jako samostatná, vrchní i spodní vrstva. Záleží na podmínkách – a letošní zima mi dovolila vyzkoušet si ji ve všech polohách.

Lehká, ale ochrání před severákem

Tak třeba před Vánoci to vypadalo, že pomalu začíná jaro. Při teplotách okolo deseti stupňů byl Icebreaker Compass ideální jako samostatná vrstva – jemná, strukturovaná tkanina je při kontaktu s pokožkou velmi příjemná a hřejivá, mikina je navíc velmi lehká a skoro ji na sobě necítíte. Ovšem zároveň dokáže ochránit i před pořádným severákem, což jsem ocenil především při výběhu na odkrytém břehu Vltavy poblíž Modřan. To je ostatně místo, kde fouká prakticky v každou roční dobu, takže člověk přivítá, když neprochladne na kost.

Když máte mikinu přímo na sobě, oceníte komfort, který zajišťují ploché švy a stojáček, jenž chrání krk. Jestliže fouká opravdu nepříjemně, můžete se navíc zahalit do kapuce, z níž vám po zapnutí čouhají jen oči a nos (a přitom je kapuce dostatečně prostorná a neomezí vás v pohybu, když se potřebujete ohlédnout, zda nejede auto). Potěšila i prodloužená zádová část, díky níž jsou záda v teple. Dobrou funkčnost oblečení z merina poznáte i na tepovce – díky dobré termoregulační schopnosti vlny totiž tepová frekvence klesne zhruba o pět procent.

Plusový bod - nezapáchá

Na začátku nového roku přituhlo a rtuť teploměru se jen horko těžko škrábala nad nulu. To byla příležitost vyzkoušet si Icebreaker Compass jako svrchní vrstvu. I při lehkých mrazících stačilo přihodit pod mikinu funkční triko s krátkým rukávem a bylo vymalováno. Lehounká kombinace trika a mikiny mi navíc vyhovovala o poznání více než spojení trika s bundou, především kvůli větší pohodě a přizpůsobení při samotném pohybu. Nakonec ale teploty spadly až na deset a více stupňů pod nulu a bunda mě stejně neminula.

Plusy
Kvalitní materiál
Nezapáchá
Drží teplo
Příjemná na tělo
Lehká
Rychle schne
Mínusy
Vyšší cena
Cena
Okolo 2000 Kč

Během testu jsem kvitoval, že mikina nezačala zapáchat, přestože jsem v ní běhal téměř každý den zhruba měsíc. Pokud jste zvyklí, že běžecké oblečení během chvilky zasmrádne a musí do špinavého prádla, tak tady nic takového nehrozilo. Zatímco ostatní vrstvy jsem v té době vyměnil třikrát, mikina to zvládla na jeden zátah. To je velké plus, zvlášť pokud si třeba na rodinné dovolené balíte i běžecká fidlátka a přitom chcete cestovat nalehko. Nebo pokud jste líní a neradi perete (můj případ).

Při testování se potvrdilo vše, co se povídá o vlně Merino. Vlna, která chrání horské ovce před chladným a vlhkým podnebím splňuje beze zbytku to, co očekáváte od funkčního materiálu. I když je vlhká a propocená, udržuje stálou teplotu. Merino perfektně izoluje, je prodyšné, pohodlné, měkké a velmi jemné (neškrábe a nekouše). V Compassu je obsah Merina 81 procent, zbytek tvoří polyester.

Zima byla pro mikinu od Icebreakeru ideálním ročním obdobím – a vynikala v něm. Ovšem vzhledem k její univerzálnosti se rozhodně hodí i pro chladná jarní a podzimní rána. Už teď se na ty výběhy těším.

Reklama

Související témata: