Hlavní obsah

TEST: Zchlaďte hlavy s funkčními šátky N-Rit Cool-X Scarf a Cool Towel

Praha
Aktualizováno

Léto ještě ani pořádně nezačalo, ale tropická vedra už se začínají pomalu sunout i do našich zeměpisných šířek. Výjezdy záchranářů jsou častější a některá města už začala kropit chodníky pro zmírnění klimatických změn. Zkrátka bude vedro a ne každý se s ním dokáže dobře vyrovnat. Aby naše hlavy zůstávaly za všech okolností chladné a rozvážné, o to se mají postarat chladicí šátky se zajímavými moderními technologiemi.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Cool-X Scarf, Cool Towel: Chladivé šátky se mohou stát velkými pomocníky.

Článek
Fotogalerie

Firma N-Rit (zkratka z Natural Spirit, Přírodní duch) vyrábí šátky v Jižní Koreji a sova v jejím znaku má symbolizovat harmonii člověka s přírodou. A aby byla harmonie dokonalá, chce to dnes nějaký pořádně chladivý šátek na hlavu, co říkáte?

COOL TOWEL

Cool Towel je vlastně „obyčejný kus látky" o rozměrech metr na dvacet. Jeho tajemství netkví v chemické úpravě tkaniny či jiných kouzlech. Fígl je skryt v samotné látce. Tu stačí namočit, lehce vyždímat či protřepat - a máte šátek obrazně řečeno o teplotě islandského ledovce. Čím studenější vodu použijete pro namáčení, tím lepších výsledků samozřejmě dosáhnete. Šátek ale i vlažnou vodu dokáže obstojně proměnit v ledové osvěžení. Ze zkušebních důvodů jsme jej namáčeli i do teplé vody, jaká teče běžně z kohoutku. Stačilo pár máchnutí ve vzduchu a osvěžení bylo na světě.

Šátek můžete nosit na krku, na zápěstí, jako čelenku. Při sportování dochází také k nasakování potu, takže šátek může chladit o to déle. V případě nutnosti je dobré s ním mírně zatřepat ve vzduchu pro obnovení jeho chladu. Při řešení akutního přehřátí běžce jej několikrát přehnutý přikládáme na zátylek.

Šátek Cool Towel má obrovskou výhodu. Jak říkal už Jára Cimrman (když jej sám před mnoha lety pro Korejce vynalezl): „To se neochodí!" Šátek lze běžně prát na 40 °C a stále si zachovává svoji funkčnost. Výrobce garantuje, že šátek udrží vaši pokožku díky odpařování vody o 3-5 °C chladnější. Je k dostání v mnoha barevných variantách a také ve dvojnásobné tloušťce.

COOL TOWEL
+ lehký
+ neopotřebovává se (ani po praní)
+ velmi účinný při minimální péči
CENA: 245 korun
COOL-X SCARF
+ lehký
+ ještě účinnější
+ dlouhotrvající efekt
- omezená životnost (30 cyklů)
CENA: 175 korun

COOL-X SCARF

To chladivá kravata Cool-X Scarf je zase něco úplně jiného. Její dlouhotrvající efekt už zajišťuje chemický „zázrak", krystalický polymer schopný pojmout velké množství vody a postupně ji uvolňovat, odpařovat. Její kouzlo je tedy jasné. Namočíme do vody, kde ji necháme 3-5 minut nasáknout. Opatrně odstraníme přebytečnou vodu z povrchu, přivážeme na krk, čelo či zápěstí. Silnějšího efektu dosáhneme, umístíme-li šátek na půl hodiny do mrazničky. Postupné odpařování zajistí velký tepelný komfort. Mnohem delší než její bratr Cool Towel.

Chladivé šátky používali také naši reprezentanti na atletických mistrovstvích světa vozíčkářů v Kataru.

Má to ovšem své ale. Jelikož tady už nepůsobí prosté fyzikální zákony, ale chemie, Cool-X Scarf má omezenou životnost. Výrobce garantuje minimálně 30 životních cyklů, než se kravata odebere do věčných lovišť. Může se to zdát málo, ale uvážíte-li, že může pracovat i několik hodin v jediném cyklu a že ji pravděpodobně nebudete používat každý den, může se z něj stát skvělý společník třeba na těžší závody na rok i dva. Na kravatě je skvělé, že ji můžete ještě mnohem účinněji použít při zchlazování namožených míst. A třeba přímo při závodě. Snadno ji můžete s sebou. Samotná váží jen 24 gramů. A k dostání je rovněž v mnoha barevných provedeních.

Připraveno ve spolupráci se Sportica.cz.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:
• N-rit Cool Towel Single 100 x 200 cm• N-rit Cool X Scarf

Reklama