Hlavní obsah

TRÉNINK: Poloviční vzdálenost, dvojnásobná rychlost?

Na půlmaraton si většinou troufne více amatérských běžců než na celou maratonskou vzdálenost. Má to určitou logiku. Půlmaraton představuje přeci jen polovinu dřiny. Tedy pokud nehodláte zlomit nějaký ten rekord, pokusit se o svůj osobák nebo do toho zkrátka chcete dát všechno. Pro takové případy tu pro vás máme trénink jako dělaný.

Foto: Profimedia.cz

Chcete běhat půlmaratony jako Tadese? Tak přidejte!

Článek

Půlmaraton už je pořádná dálka. Ovšem kromě nezbytné vytrvalosti, pokud to s ním myslíte opravdu vážně, vyžaduje také rychlost. Na trati 21,1 kilometru uplatníte oboje. Pro specifickou půlmaratonskou přípravu je určen i tento trénink. Jeho struktura je vlastně jednoduchá, o to více se můžete soustředit na své úsilí.

Před samotným tréninkem se řádně zahřejeme několikakilometrovým lehkým během. Zařadit je určitě dobré také běžeckou abecedu i nějaké rovinky. Následuje tříminutový úsek v tempu rychlejším, než je naše cílené tempo na půlmaratón. Rychlost byste měli vyvíjet asi takovou, jako na závodech na 5 000-10 000 metrů. Plynule navazuje minutový výklus. Celý cyklus opakujeme zpočátku pětkrát, postupem času můžeme počet opakování přidávat až k maximálně 8-10. Trénink uzavírá alespoň desetiminutový závěrečný výklus.

ZRYCHLUJEME NA PŮLMARATONU
rozehřátí
3 min. ve vysokém tempu
1 min. výklus
čtyřminutový cyklus opakujeme 5-10x
závěrečný výklus

Rychlost je jedna z trénovaných položek, kterou běžec ztrácí nejrychleji. Je potřeba zařazovat rychlostní trénink alespoň jednou týdně, aby se dostavovaly nějaké hmatatelnější výsledky.

Reklama