Hlavní obsah

Utečte toxinům aneb Nastal čas jarního detoxu

Klára Antonova FischleinováSport.cz

V kalendáři ještě do začátku jara nějaký ten den zbývá, ale biologicky toto zelené období rozpuku a očištění nastalo už v únoru. Právě období února a března je proto ideální k velkému „úklidu“ organismu. Přírodních čisticích prostředků existuje celá řada. Ať se rozhodnete pro kteroukoliv z detoxikačních kúr, uvidíte, že vaše tělo pookřeje a naběhané kilometry budou mnohem méně vydřené.

Foto: Profimedia.cz

Je jaro, čas detoxikace organismu.

Článek

V rámci detoxikace se tělo zbavuje nahromaděných škodlivin mimo jiné v podobě virů a bakterií, zlepšit se pravidelnou (nejlépe na jaře a na podzim) očistou dají i chronické záněty, ekzémy, bolesti kloubů a svalů, dlouhodobá únava a další projevy zatíženého organismu volajícího o pomoc. Při kterémkoliv způsobu detoxikace nezapomínejte na správný pitný režim, ve kterém nesmí chybět voda. Ideální je lehce či středně mineralizovaná, protože doplní nejen tekutiny, ale také minerály a soli. Žádné nápoje nevyplaví z těla škodliviny tak efektivně jako voda.

Z jídelníčku je dobré vyřadit lepek, laktózu a maso. Pokud jste masožravci a nepřichází pro vás toto omezení v úvahu, nekonzumujte maso každý den a vepřové či hovězí vyměňte na nějaký čas za lehčí ryby a drůbež. Uzeniny by měly (nejen) po dobu detoxikace z jídelníčku zmizet bez výjimky. Dále je dobré nahradit rafinovaný cukr třtinovým nebo třeba některým z alternativních sladidel, jako je rýžový či kukuřičný sirup. O vynechání cigaret, kofeinu a alkoholu nemluvě.

Bylinná podpora

Pro detoxikaci pomocí bylinných čajů existuje několik zásad. Zaprvé by vám konkrétní směs měl bylinkář namíchat na míru, tedy s ohledem na to, co vás zdravotně trápí nebo co byste detoxikací chtěli řešit. Na tom závisí složení bylin, dávkování i délka procedury. Zadruhé počítejte s tím, že čaje nejsou všemocné. K této kúře je nutné pozměnit jídelníček. Vynechat smažená jídla, rychlému občerstvení se vyhýbat obloukem, zařadit čerstvou i správně tepelně zpracovanou zeleninu (například na páře) a dodržet výše uvedené zásady.

Do detoxikačních směsí se využívá široké spektrum bylin. Často se mezi nimi objevuje kopřiva, která kromě jiného čistí krev, chrání buňky proti volným radikálům, snižuje krevní cukr a pomáhá proti únavě. Setkáte se možná i se sedmikráskou podporující činnost jater, sleziny, žlučníku a ledvin. Na játra a žlučník působí blahodárně také pampeliška. Kromě toho má na organismus protizánětlivé a čistící účinky.

Barevná dieta plná chutí

V posledních letech čím dál více lidí přísahá na čerstvé šťávy z ovoce a zeleniny. Další variantou pro jarní očistu je tedy dieta sestávající výhradně z konzumace těchto šťáv a smoothies. V rámci této diety nešetřete na kvalitě surovin, největší jistotu najdete v bio ovoci a zelenině. Pouze štítek bio znamená přísnější kontroly kvality ohraničené legislativně, nenechte se napálit označením „domácí", „farmářský" apod. Ne vždy jsou totiž takto označené potraviny méně zatížené pesticidy a podobnými prostředky.

Ovoce a zelenina tělo nadopují vitamíny, minerály a vlákninou, zároveň byste ale při této dietě mohli mít pořádný hlad. Zvláště, když pravidelně sportujete a máte tak vyšší energetické nároky. Do smoothie si proto přimixujte také ořechy a jogurty (pro období očisty ideálně sojové, pokud mléčné, tak alespoň zakysané), do čerstvých šťáv bez dužiny si sypejte chia semínka bohaté na bílkoviny a omega 3 mastné kyseliny. Kombinovat je můžete i s jinými semeny – lněné je ovšem vhodné spíše do smoothie kvůli nutnosti rozmixování. S takovouto dietou byste měli zvládat i lehčí tréninky. Ty náročnější si naplánujte až po detoxikaci, ať dáte svému tělu prostor pro očistu.

Troufáte si na půst?

Nejradikálnějším rozhodnutím a podle mnohých zároveň nejúčinnějším řešením je půst. Jestliže se chystáte na detoxikační postění, měli byste trénovat předem. Nejprve si během několik týdnů zkuste pár jednodenních půstů. Poté se odhodlejte třeba na třídenní. Ve dnech postění hlavně relaxujte a pijte okolo tří litrů vody. Těsně před půstem a po něm omezte jídelníček na lehká jídla, jako je například zelenina s rýží, jáhly apod. Co se týče sportu a pohybu, během půstu ho omezte na kratší procházky a případně klidnější cvičení jako třeba jóga. Nebo prostě jen odpočívejte.

Poté, co vymeteme nečistoty, je nasnadě zasít živiny. Skvěle k tomu poslouží mimo jiné sladkovodní sinice spirulina – probouzejícímu se organismu dodá energii, antioxidanty, proteiny, vitamíny a minerály. Jen pro představu ‒ spirulina obsahuje o 300 procent více vápníku než kravské mléko a o 2300 procent více železa než špenát. Navíc až 70 procent jejího obsahu tvoří pro sportovce tolik důležité bílkoviny, navíc se vstřebatelností až okolo 80 procent.

Všechny detoxikační kúry vyžadují kázeň a výdrž. Tyto vlastnosti jsou ale sportovcům vlastním, ne? Takže očistě a jaru zdar!

Reklama