Hlavní obsah

Záplavy v Benátkách poskytly kuriózní kulisu

V italských Benátkách letos zaznamenali skutečnou raritu: Mezinárodní maratón se proměnil v úplně jiný druh závodu, takzvaný swim-run, dalo by se říci s nadsázkou. Oblíbený, každoročně pořádaný závod trápily rozmary přírodních živlů.

Maratónci běželi zatopenými BenátkamiVideo: Reuters

 
Článek

Záplavy, které tu mají jméno „acqua alta" (vysoká voda), do města přicházejí pravidelně. Každý rok v průměru více než padesátkrát. Hladina vody se při nich zvedá až o 90 centimetrů. Některé úseky trati slavného závodu se letos dostaly pod vodu, takže se běžci museli vyrovnávat s vodou v úrovni až nad kotníky. Vtipálci mluvili o změně zaměření závodu z běhu na plavání.

I přes náročné podmínky se podařilo vítěznému běžci z Ethiopie Mekuantu Ayenewovi Gebremu doběhnout v hezkém čase 2:13:22. Zajímavostí je, že Etiopan nastupoval k závodu s osobním maximem 2:09:00, jehož dosáhl na mezinárodním maratónu v našem hlavním městě v roce 2017. Druhé a třetí místo si zajistili běžci z Keni: Gilbert Kipleting Chumba časem 2:13:49 a Stephen Kiplimo časem 2:13:56.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

#venice#venicemarathon2018#water#rain#wind#wet#running#picoftheday#happyness#finisher#lagoon#waves#weather

Příspěvek sdílený Leonello Azzarini (@elleaz60),Říj 29, 2018 v 5:28 PDT

Sedmou pozici obsadil nám již dobře známý (kromě jiného také z Prahy) Japonec Juki Kawauči. Ten s časem 2:27:40 dokončil svůj 87. maratón kariéry a svůj desátý v tomto roce. Kawauči je ve své vlasti státním úředníkem, který si nejvyšší pocty vydobyl svým nelehkým vítězstvím na letošním maratónu v Bostonu. Proslýchá se, že už brzy se japonský vytrvalec konečně vydá na profesionální dráhu.

Není to poprvé, kdy se benátský maratón dostává na přední stránky novin díky svým zvláštnostem. Minulý rok se pořadatelům příliš nevydařil závěr závodu na špici elitních běžců. Vedoucí skupinu keňských vytrvalců zavedl doprovodný motocykl pořadatelů zcela mimo trasu závodu. Při napravování hrubé chyby organizátorů ztratili favorité drahocenné minuty, takže nakonec v závodě vyhrál domácí běžec. Stalo se tak po 22 letech poprvé, kdy na nejvyšším stupni vítězů opět zavlály italské barvy.

Reklama