Hlavní obsah

Zdravá kolena i na stará kolena - 2. Artróza a úrazy kolen

Vanda Kadeřábková-Březinová, Iva BílkováSport.cz

Artróza obecně se stává jakýmsi synonymem toho, že už nám není dvacet, a že dříve či později doběhne stejně každého. Je to skutečně tak – a co s ní, když už se objeví? Bolest, zpočátku při pohybu, později i v klidu, doprovázená ranní ztuhlostí, někdy s otokem a omezením pohybu je provázena vybočením kolene z osy a nálezem užší kloubní štěrbiny na snímku. Postižená končetina je zkrácená, provázena dále dysbalancí pánve i páteře. Může se vyvinout vysoké a bolestivé napětí svalu dále omezující pohyb. Uvnitř dochází ke změnám kloubních ploch, což má vliv i na další měkké tkáně v koleni.

Foto: Profimedia.cz

Největší kloub lidského těla si žádá příslušnou péči.

Článek

Abyste si nemuseli jednou nechat svá kolena vrtat nebo dokonce vyměnit, udělejte pro jejich zdraví maximum. Zatímco farmakologicky můžete jen zmírnit příznaky, aktivně s pomocí fyzioterapeuta můžete celý proces zvrátit, nebo alespoň zpomalit, což záleží na stadiu onemocnění. Akutní stav potřebuje klid s uvolňováním okolních svalů a měkkých tkání. Koleno bývá nestabilní. Ohybače a vnitřní strana se reflexně stahují, vnější strana naopak slábne. Když to stav dovolí, přidáváme cvičení na balančních pomůckách k posílení stability celého těla.

Ze sportů se hodí ty, které kolenům ulehčí – plavání, kolo, nordicwalking. A především, u koho je to třeba, nesmíme zapomenout redukci váhy jako významnou prevenci dalšího přetěžování. Centrovat a stabilizovat kloub a ovlivnit činnost okolních svalů je možné i funkčními tejpy. Je-li při artróze přítomný i zánět, pomůže léčba fokusovanou rázovou vlnou, která nastartuje opravný proces, radiální rázová vlna pak uvolní okolní stažené svalstvo.

Efekt je větší, začne-li se léčba hned v prvních stadiích, 1-3x za týden až deset dní. Chrupavkám pomohou i chondroprotektiva. Ztracenou chrupavku nevrátí, ale zpomalí její další destrukci. Při výběru si zkontrolujte, aby obsahovaly chondroitinsulfát, glukosaminsulfát a kyselinu hyaluronovou. Degeneraci kloubů můžete účinně předejít – správnou technikou běhu, kterou neustále zdokonalujete, udržováním tělesné hmotnosti, případně redukcí váhy a v neposlední řadě pečlivým doléčením případných úrazů kolen.

Úrazy menisků a kolenních vazů

Menisky jsou chrupavky uvnitř kolena, které zmírňují tření a zvyšují jeho stabilitu. Při pohybu se předozadně posunují a mění tvar, celou strukturu dále zpevňují zkřížené vazy. Koleno má díky tomu obrovskou stabilitu zároveň s vysokým rozsahem pohybu. Ke zranění dojde obvykle po pádu, kdy se bérec stočí oproti stehenní kosti (např. na lyžích), nebo při špatném doskoku. Může tak dojít k natažení, natržení i kompletnímu přetržení postranních nebo zkřížených vazů (nejčastěji přední zkřížený vaz – LCA), k natržení nebo odlomení části menisku a kombinaci uvedených poranění. Uvolněný kousek menisku může v kloubu dále překážet pohybu (kloubní myška).

Co se stane? Koleno při úrazu okamžitě silně zabolí, můžeme slyšet i lupnutí. Postupně otéká zepředu a ze stran pod čéškou, jak se kloubní dutina plní výpotkem synoviální tekutiny, někdy s krví - bolestivost narůstá a okolní svaly se rychle reflexně stahují, čímž se bolest ještě zvyšuje. Koleno je nestabilní a lékař by jej měl vidět co nejdříve po úraze. Provede funkční testy a zpravidla RTG snímek. Ten ale nezobrazí stav měkkých tkání, které jsou lépe vidět na ultrazvuku nebo magnetické rezonanci. Následná léčba je pak operativní, nebo konzervativní.

Říznout, či neříznout?

V rozhodování o dalším postupu léčby hraje roli řada faktorů. Věk, sportovní činnost, motivace a ochota spolupracovat v léčbě, bolestivost a rozsah poškození – zkrátka individualita každého z nás. Podle klinických studií jen třetina zraněných vyžaduje operativní rekonstrukci zkříženého vazu. Jsou to většinou sportovně aktivní jedinci s kombinovaným poraněním. Protože na operace se často čeká, je dobré zapracovat na rehabilitaci poraněné končetiny a připravit si tak terén pro snadnější léčení i návrat k obvyklým aktivitám po zákroku. V některých případech se volí taktika rehabilitace a k operaci se přistoupí až podle výsledků léčby.

U poranění bez nestability a tam, kde jsou vyloučena přidružená poranění, se operovat nemusí. S dobrou ortézou je pak možná i sportovní činnost a dále se pokračuje v rehabilitaci, především v posílení hamstringů. Ty svou činností napomáhají přednímu zkříženému vazu. Minimálně invazivním zákrokem je také diagnostická artroskopie, kdy je koleno důkladně prohlédnuto, vypláchnuto s případnou opravou menisků a poškozených chrupavek. Vždy se snažíme o kompletní obnovení stability kloubu a získání svalové síly. Při neléčené nestabilitě se již po jednom roce mohou obnovit zranění s rizikem vzniku artrotických změn v kloubu.

Své šance na rychlejší vyléčení i možnost vyhnout se operaci i sádře můžete významně zvýšit s pomocí fyzioterapeutů. Pokud není fixace opravdu nutná a zároveň dokážete vydržet léčebný režim, můžete rehabilitovat prakticky hned po odeznění největší bolesti. „Ideální je přijít co nejdříve po úraze, nejlépe ještě tentýž den," doporučuje Iva Bílková z pražské FYZIOkliniky. „Pomocí radiální rázové vlny lze zmírnit reflexní napětí okolních svalů, pomocí lymfodrenáže manuální nebo přístrojové v kombinaci s lymfotejpem snížíme otok, a tím i vnímání bolesti," vysvětluje dále. „Po zmírnění bolesti můžeme začít pracovat na stabilitě kolena a vyrovnávat svalové napětí – utlumené svaly aktivovat, křečovitě stažené povolit, tak, aby bylo možné zajistit optimální centrované postavení kloubu". Poraněný meniskus a částečně i zkřížené vazy se mohou regenerovat rychleji a je-li dále koleno stabilní, operace nemusí být nutná.

Ze života a z praxe

Žena (34) upadla na in-line bruslích. Došlo k rotaci kolene. Cítila bolest na vnitřní straně i v okolí pod čéškou s nestabilitou v kloubu. Na ortopedii nevyloučili přetržení předního zkříženého vazu s poškozením menisku, funkční testy byly pozitivní. Koleno příliš nebolelo, ale otékalo. Provedli rentgen, ale už ne magnetickou rezonanci, jež by tato poškození měkkých tkání 100% potvrdila. Doporučen byl klid a ledování ve zvýšené poloze. Ještě týž den se paní dostavila na kliniku, testy na poranění vnitřního menisku a předního zkříženého vazu byly též pozitivní, bolest vyšší s rostoucím otokem a spasmem adduktorů. Aplikován tejp na snížení otoku, uvolnění přitahovačů a zvýšení stability kloubu.

Druhá návštěva: Protože šlo o akutní úraz, klientka byla pozvána hned další den pro lepší podchycení a stimulaci regenerace tkání. Otok lehký, bolest na vnitřní straně, stav stabilizovaný, chůze možná v plném odlehčení s francouzskými holemi. V noci kloub musela pro silnou bolest polohovat. Hybnost byla omezena, test na vnitřní meniskus byl pozitivní. Paní byla zapojena do lymfodrenážních kalhot s aplikací funkčních lymfotejpů, aplikovaná fokusovaná rázová vlna do postižených míst.

Další den však musela do práce - vsedě i vstoje, řídit 300 km, noha byla lehce v zátěži. Cítila lehkou bolest během dne, nicméně rozsah kloubu byl v plné hybnosti. Po návratu bylo koleno lehce oteklé a bolestivé, ne však výrazně, další den též. Po dvou dnech se ale stav opět zhoršil, snížila se hybnost. V dalších třech dnech byly opět aplikovány fokusované rázové vlny, přístrojová lymfodrenáž a tejp. Léčba byla zintenzivněna a rozdělena do dvou bloků, ráno a večer. Stav se opět výrazně zlepšil. Paní se postupně a s respektem pokusila o lehké sportovní aktivity tak, aby se bolest již neopakovala.

Terapie fokusovanou rázovou vlnou s přístrojovou lymfodrenáží proběhla v porovnání se standardními metodami rehabilitace velice rychle. Ačkoli zpočátku vyšetření vypovídalo o poškození předního zkříženého vazu a menisků, po více jak týdnu se paní cítila téměř plně zdráva. Postup této terapie hodnotíme jako velmi rychlé zhojení měkkých tkání v koleni bez následků. Musíme ale upozornit, že léčba začala v den úrazu, probíhala de facto denně, a proto měla klientka největší šanci na rychlé uzdravení.

Tento seriál pro vás připravujeme ve spolupráci s fyzioterapeuty z Centra fyzioterapeutické péče FYZIOklinika v Praze.

Reklama