Hlavní obsah

Boxerská asociace IBA neuspěla u arbitráže, MOV bude jednat o jejím vyloučení

Světová boxerská asociace (IBA) neuspěla u sportovního arbitrážního soudu CAS se žádostí o odklad verdiktu ohledně její budoucnosti v olympijském hnutí. CAS to dnes oznámil na svém webu. Ve čtvrtek tak bude Mezinárodní olympijský výbor (MOV) podle plánu jednat na mimořádném zasedání o tom, zda na doporučení exekutivy přestane uznávat IBA jako zástupce amatérského boxu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Výkonný výbor MOV doporučil definitivně vyloučit organizaci kvůli nedotaženým reformám. MOV předběžně suspendoval IBA už v roce 2019. Kvůli problémům v oblasti řízení, financí, rozhodování a etiky odebral asociaci pořádání olympijského turnaje v Tokiu. Loni v červnu oznámil, že IBA nebude mít na starosti ani kvalifikační turnaje pro OH v Paříži 2024 a samotné souboje pod pěti kruhy. Na zařazení boxu do programu nejbližší olympiády by se nic změnit nemělo, ale sport už byl předběžně vyřazen z programu her 2028 v Los Angeles.

Boxerská asociace podle exekutivy MOV nesplnila stanovené podmínky nutné ke zrušení suspendace. IBA, jejímž šéfem je od roku 2020 kontroverzní Rus Umar Kremljov, naopak trvá na tom, že požadované reformy provedla včetně ukončení financování ruskou společností Gazprom. Rozhodnutí výkonného výboru proto napadla u arbitráže.

Protože IBA umožňuje navzdory invazi na Ukrajinu startovat na svých akcích pod státními vlajkami boxerům Ruska a Běloruska, dostala se s ní v posledních měsících do sporu i řada národních federací včetně české. Bojkotovaly letošní mistrovství světa žen i mužů. Skupina asociací v čele s USA a Velkou Británií pak v dubnu založila novou světovou organizaci World Boxing, která by chtěla spolupracovat s MOV a převzít řízení sportu místo IBA.

Reklama

Související témata: