Hlavní obsah

Nejlepší bojový styl pro MMA? Drsňáci v oktagonu preferují zápas a brazilské jiu-jitsu

Jak samotný název Smíšená bojová umění (Mixed Martial Arts) napovídá, u MMA se musí zápasníci naučit používat techniky hned z několika bojových stylů. I kdyby byl fighter vynikajícím judistou nebo boxerem, v MMA je bez šance. Bojových stylů, které zápasníci v organizacích jako jsou UFC nebo Oktagon MMA využívají, je celá řada.

Foto: @barstoolsports, Twitter

Max Holloway vyznává úderový styl

Článek

"Jaký bojový styl je ale nejlepší pro MMA?" To je otázka, kterou je nemožné jednoznačně zodpovědět a vlastně byla i jedním z důvodů, proč smíšená bojová umění vůbec vznikla.

Třeba ve slavné UFC mají v posledních letech jasnou převahu techniky zápasu (wrestlingu), a to hlavně jeho formy grappling nebo sambo. Bojovníci, jejichž techniky jsou převážně zápasové jsou velmi silní v boji na blízko a zápasníci, kteří vyznávají spíše boj na nohou s nimi mají velké problémy hlavně na zemi.

Zápasové techniky možná nejsou pro diváky tolik atraktivní, jejich efektivitu však dokládá fakt, že mezi léty 1997 a 2018 bylo v UFC hned osmadvacet šampiónů vyznávajících primárně zápasové techniky, druhé nejvyužívanější bylo brazilské jiu-jitsu (BJJ) se sedmnácti šampiony.

Obecně můžeme styly, které zápasníci v MMA využívají, rozdělit do tří kategorií - úderové styly (box, karate, muaythai), házecí styly (zápas, judo) a donucovací styly (brazilské jiu-jitsu).

Úderové styly (box, karate, muaythai)

Možná se to nezdá, ale boxerské techniky jsou pro MMA velmi důležité, zvláště pro práci nohou a pohyb hlavy. Musíme si navíc uvědomit, že každý zápas začíná ve stoje. Boxerské techniky hojně využívá třeba Nate Diaz nebo Jorge Masvidal, skvělým boxerem je také Connor McGregor, který svůj postoj staví také na karate.

Muaythai (známé taky jako thajský box nebo thaibox) je mezi dnešními zápasníky extrémně populární, jeho techniky hojně využívají také zápasníci a judisté. Dalo by se říci, že muaythai je v MMA nejdůležitějším stylem boje ve stoje, na jehož základě bojuje třeba Max Holloway nebo Jiří Procházka.

Házecí styly (zápas, judo)

Jak jsme již uváděli, zápas a jeho formy je jednoznačně nejrozšířenějším bojovým stylem v MMA a jeho základy, jako jsou strhy, přehozy nebo zvraty potřebuje opravdu každý fighter. Zápasníci využívají svých schopností ke složení soupeře na zem, kde poté diktují zbytek duelu.

Vynikající zápasníci a grappleři dnes světu MMA dominují (důkazem je Chabib Nurmagomedov), často však mohou být vnímáni jako "nudní" zápasníci, kteří se špatně prodávají.

Judo je zápasu velmi podobné, v moderním MMA však moc fighterů, jež jsou orientováni výhradně na judo (výjimkou byla třeba Ronda Rousey), nenajdeme. Jeho techniky jsou ale skvělým doplňkem pro zápasníky s úderným stylem.

Donucovací styly (brazilské jiu-jitsu)

BJJ je styl boje na zemi, který je založený na grapplingu a zahrnuje širokou škálu škrtících, pákových nebo házecích technik. Navíc zmenšuje rozdíly mezi většími - silnějšími a menšími - slabšími zápasníky.

Brazilské jiu-jitsu je klíčovým stylem boje pro obranu bojovníků, jeho ovládání na vysoké úrovni je tak v dnešní MMA přímo nutností. Mezi známé BJJ zápasníky patří Demian Maia, Tony Ferguson nebo Ronaldo Souza.

Reklama

Související témata: