Hlavní obsah

Bojovník Procházka vyrazil za obry, narazil i na Végha. Dávají si pořádně do těla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příprava před další zápasem v UFC graduje a nejúspěšnější český bojovník MMA Jiří Procházka vyrazil dřít i do jiných končin, než je zvyklý. Společně s trenéry si to v tomto týdnu namířil do jednoho z nejpopulárnějších slovenského gymů OFA (Octagon Fighting Academy), kde se při trénincích setkává i s neméně slavným Slovákem Attilou Véghem, jehož čeká důležitá červnová Odveta století proti Karlosu Vémolovi. „Dávají si kvalitně do těla,“ popisuje hlavní kouč bratislavského „chrámu“ Ilja Škondrič.

Foto: UFC

Jiří Procházka před listopadovým duelem v UFC. Archivní foto.

Článek

„Proč Slovensko? To je jednoduché. Je to blízko, přibližně hodina a půl cesty z Brna. S Iljou Škondričem máme dobré vztahy, podařilo se nám navíc soustředit dobré postojáře a wrestlery. Tenhle sparingový týden má význam,“ vysvětluje Procházkův trenér a manažer Martin Karaivanov. „Zvažovali jsme i Polsko, ale s Iljou máme super spolupráci, v gymu má těžké kluky. Díky tomu, že je to blízko, můžeme ohlídat, aby se nestalo nějaké zranění či exces,“ je rád Jaroslav Hovězák, další z trenérů.

Český bijec se vrátil tam, kam jezdil dlouhá léta předtím. Slovensko mu dává nový rozhled, setkává se zde s nejlepšími tamními bojovníky, kteří ho prověřují před důležitou bitvou, k níž dojde již 13. dubna na jubilejním galavečeru UFC 300, kde změří síly s Rakušanem Aleksandarem Rakičem. „Pochvaluji si jak spolupráci s Jiřím, tak s jeho trenéry. Jiří je pracovitý, svědomitý a velmi kvalitní fighter, kterého tu vždy rád vidím. Není tu poprvé, už to má nějakou historii. Byl tu snad už v roce 2010,“ přibližuje hlavní trenér v gymu Ilja Škondrič.

„Výkonnostně je na tom velmi dobře, a byť měl v minulosti třeba trochu slabší zem, tak teď je ve všech aspektech vepředu. Kondice a pohyb. Je skvělý, není vůbec náročný,“ říká legendární slovenský bojovník. Procházka se zde setkal například i s velikánem Attilou Véghem, kterého 8. června čeká neméně důležitá bitva na fotbalovém stadionu v Edenu, kde dojde k Odvetě století proti Karlosu Vémolovi.

„Samozřejmě je tam ten zdravý respekt, ale vždycky si dají kvalitně do těla. Je to pěkná podívaná. Všechno je to ve sportovním duchu, ale rozhodně se přitom nehladí,“ usmívá se Škondrič. „Attila tam byl, ale ne primárně kvůli nám. Potkali jsme se a spojili příjemné s užitečným. Zatrénovali si spolu,“ popisuje brněnský kouč Hovězák s tím, že kemp už skončil, avšak v tom následujícím se tým kolem rodáka z Hostěradic do Bratislavy vrátí.

„Trénovat s Jirkou je super, jde z něj neskutečná energie. Má svůj styl, který bychom u někoho jiného na světě hledali velmi těžko. I proto je každá chvíle s ním na tréninku vzácná. Jsem přesvědčen, že každý, kdo s ním někdy trénoval, si z toho vzal hodně a posunulo ho to,“ myslí si se urostlý Štefan Vojčák (bilance 7-1), elitní slovenský těžkotonážník.

Na vzdálenější cestu to před bitvou s Rakičem nevypadá. „Nepotřebujeme cizinu. Řekli jsme si, že se dá připravit i zde, v cizině bychom se museli aklimatizovat. Česko-slovenská scéna žije fightem, všechny organizace, co tu jsou, tu mají kvalitní bojovníky. Nemusí se jezdit někam dál do zahraničí,“ tvrdí Hovězák. „Do Vegas poletíme čtrnáct dnů před zápasem, kde to jen doladíme,“ přibližuje závěrečný úsek před soubojem v USA.

Byť měl Procházka po listopadovém duelu zdravotní problémy, nyní je připraven. „Jiří je v pohodě a v dobrém stavu, samozřejmě tu létaly nějaké virózy, ale nic závažného. Příprava valí, jak má. Už se nemůžeme dočkat, až bude zápas,“ těší se Hovězák.

Reklama