Hlavní obsah

Sen českého obra naplněn. Ve Francii se nejprve porve, pak si bude užívat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rád navštěvuje nová místa a nyní má další jedinečnou příležitost. Nejlepší česká těžká váha Michal Martínek se již 6. dubna podívá do Paříže, kde ho ještě před objevováním zdejších turistických klenotů čeká v rámci turnaje polské organizace KSW tuhý boj proti domácímu bijci Princi Aounallahovi, někdejšímu soupeři Martínkova parťáka Karlose Vémoly. „Vždycky jsem se chtěl do Paříže podívat, teď se tam ještě můžu porvat,“ usmívá se vousatý obr v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: KSW

Michal Martínek (vpravo) v souboji se Srbem Darko Stošičem. Archivní foto.

Článek

Pro 34letého Martínka se bude jednat o veledůležitý duel. Český bojovník totiž poslední dva zápasy v polské KSW nezvládl, v tom posledním dokonce inkasoval tvrdé KO v souboji proti srbskému obrovi Darku Stošičovi, což mu znovu zatarasilo cestu k vysněnému boji o titul šampiona těžké váhy. Nyní přichází restart, k němuž dojde poblíž Eiffelovy věže.

Zápas se oficiálně oznámil teprve teď, bylo to tak v plánu?

Věděli jsme o tom delší dobu, nebylo to na poslední chvíli. Prince to měl na stole déle, jen se čekalo, až podepíše kontrakt s KSW. Dal si v tomhle ohledu trochu na čas. Každopádně o něm víme pár týdnů.

Připadal v úvahu ještě někdo další, pokud by tento soupeř nedopadl?

Do Francie ne, šlo čistě o tohle. Termínově se mi to hodilo, protože jsem říkal, že bych letos chtěl stihnout dva zápasy. Únorový Liberec mi bohužel datumově nesedl, chtěl jsem delší pauzu. Duben je ideální a byla tu možnost právě Paříže s Princem. A pokud budu zdravý, chtěl bych dál zápasit třeba na podzim. Konečně mě nic netrápí a chci toho využít. Poslední tři sezony jsem totiž pokaždé zápasil jednou za rok, což je prostě málo.

Aounallah je nováček v KSW, žebříček se ho tedy zatím netýká. Co vám takový soupeř může dát?

Je to zápas s francouzskou trojkou těžké váhy, dvojnásobným šampionem jejich tamní organizace Hexagone MMA. Má čtyři výhry v řadě, navíc zápasí doma. Já jsem se naopak vždycky chtěl podívat do Paříže, teď se tam ještě můžu porvat. Spojím příjemné s užitečným. Prince je ale pro francouzský trh zajímavý, vzali jsme to i kvůli tomu.

V minulosti bojoval i s Karlosem Vémolou a naposledy s Alexandrem Cvernou. Máte tedy z čeho vycházet?

Rozhodně, ještě dokonce zápasil s Martinem Šolcem či Eldarem Rafigajevem a všechny porazil kromě Karlose Vémoly. Má sice rekord 18-11, ale to má převážně z polotěžké váhy, odkud v roce 2022 přešel do těžké divize, kde zatím drží neporazitelnost. Shodou okolností v minulosti bojoval i v K-1 s jedním z mých kamarádů. Určitě mám z čeho vycházet.

Bude se na soupeře ptát právě i Vémoly?

Jejich zápas jsem viděl, a samozřejmě jsme si něco řekli, ale MMA každý rok člověka posouvá někam úplně jinam. Hlavně je potřeba říct, že tenhle frajer s Karlosem zápasil v polotěžké váze, teď jdeme těžkou váhu, kde může mít třeba něco do 110 kg. Je to úplně jiný člověk. Co jsem si všiml, tak má dobrou zadní nohu, takovou rychlou. Je to zkušený a komplexní bojovník.

V roce 2019 přerušil kariéru a tři roky nezápasil, načež přešel do těžké váhy, kde se mu nebývalé daří. Zajímavé, viďte?

To ano. Vyresetoval kariéru a šel o váhu výš, kde mu to evidentně sedí. Podle mě ale porážel hodně místních bojovníků v jejich váze, tak uvidíme, jak se popere s člověkem, který je zvyklý na světovou stovku.

Na jedné kartě budete i s šampionem lehké váhy Salahdinem Parnassem, jenž se utká s nedávným přemožitelem Lea Brichty Moldavcem Valeriem Mirceou. Oba jdou do boje po krátkém odpočinku, dovedete si také představit zápasit třeba každé 2-3 měsíce?

Jde to, ale šlo mi to do 25, teď je mi 34. Dřív to bylo jiné a byly to moje nejlepší časy. Proto bych chtěl na tuhle kadenci zápasů navázat. V této souvislosti jsem říkal, abychom se bavili o dubnu, protože po tom loňském KO proti Stošičovi jsem chtěl fight do konce jara. Nabídli Paříž s Princem… Ale mají tam i Disneyland, kam se chci podívat (smích).

Další zápas byste podle svých slov chtěl na podzim, mohlo by se v tomto termínu KSW znovu podívat do Česka?

Česko je určitě zajímá a záleží, jak se to utká datumově a jaká bude účast, aby tam bylo co nejvíc domácích bojovníků. Bude důležitá domluva, aby se jim to vyplatilo. Podívejme se teď na turnaj ve Francii, kam nastrkali zápasníky z Hexagonu včetně mého soupeře… Je ale potřeba říct, že KSW mělo povedené akce už v Třinci a Liberci, přičemž první akce byla taková rozjezdová a je trochu smutné, že si lidi nechali ujít zápas Phila De Friese, který je devítinásobným šampionem těžké váhy. Neuvěřitelný počin. Lidi se ale učí, co by mělo mít pozornost.

Reklama

Související témata: