Hlavní obsah

Hvězda UFC chce šampiona, fanoušci se vysmívají. Ozval se i český samuraj Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stále neporažen, stále stejné sebevědomí. Čečenský bojovník MMA Khamzat Chimaev na sebe znovu nastražil radar pozornosti po troufalé výzvě směrem k čerstvému šampionovi polotěžké váhy slavné UFC Alexu Pereirovi. Na sociálních sítích oroduje k jejich vzájemnému střetu i za dohledu šéfa nejslavnější bojové organizace světa Dany Whitea. „Dano, nech mě, abych ho ukončil,“ ozval se muž silně spjatý s kontroverzním čečenským diktátorem Ramzanem Kadyrovem. Výzva pochopitelně neunikla ani českému zástupci v divizi Jiřímu Procházkovi.

Foto: Profimedia.cz

Hvězda UFC Khamzat Chimaev po svém posledním duelu.

Článek

Pro většinu zainteresovaných se nejedná o žádné překvapení, neboť rodák z Čečenska zkrátka ví, jak se zviditelnit. A nutno dodat, že po říjnovém vítězném duelu nad Nigerijcem Kamaru Usmanem jako by se po něm slehla zem, což se nyní rozhodl změnit. A to podstatně. Jako terč pro svůj výstřel si vybral Brazilce Pereiru, čerstvého krále polotěžké váhy. Výzvu na vzájemný boj mu adresoval přes sociální sítě.

Rázem zbystřily všechny bojové servery, to samé bojovníci včetně posledního Pereirova soupeře Jiřího Procházky, jenž si rovněž ukrojil krajíc pozornosti. „Rád bych tě přivítal v polotěžké divizi,“ zareagoval v komentářích český samuraj na svého bývalého tréninkového parťáka, s nímž se potkali ve vyhlášeném švédském Allstars gymu. Z jejich tehdejšího přátelského vztahu toho ale několik týdnů poté zrovna moc nezbylo, neboť zejména Chimaev začal na povrch vytahovat „přísně střežené“ informace z tréninků.

„Když Jiří bojoval v RIZINu a Bravu, tak jsme spolu trénovali. Měli jsme tvrdé sparingy, v nichž jsem vyhrál spoustu kol. Hodněkrát jsem ho ukončil na submisi, porazil jsem ho. Pak se ale stane šampionem. Jak je to možné? Asi je ta divize plná špatných bojovníků. Prostě tomu nerozumím,“ vyprávěl Chimaev, jenž v 18 letech emigroval do Švédska, s jehož vlajkou několikrát nastupoval i do zápasů v kleci.

Bojovníci si na zachování informací z tréninku potrpí, jinak tomu není ani u českého samuraje, jehož odpověď přišla záhy. „Kdo potřebuje vytahovat tyhle 4 roky staré věci? Interní věci z gymu. Až se příště potkáme v kleci, ukážu ti svou skutečnou sílu, už to nebudu brát na lehkou váhu. Nemluv tak moc o ostatních, měj víc rád sám sebe,“ odpověděl tehdy Procházka.

Otázkou zůstává, zda Chimaevova výzva směrem k brazilskému šampionovi byla myšlena skutečně vážně, nebo sloužila k upoutání pozornosti. Devětadvacetiletý obávaný ranař totiž dlouhá léta nastupoval ve veltrové divizi, což změnil až zmíněný duel s Usmanem, k němuž došlo ve střední váhové kategorii. Také tady Chimaev uhájil neporazitelnost a zvítězil „až“ na body. Právě v této souvislosti se mu někteří fanoušci vysmívají.

„Nedokázal jsi ukončit Usmana, který šel do zápasu bez tréninkového kempu. Tak proč chceš Alexe?“ napsal jeden z uživatelů na sociálních sítích. „Půjdeš spát, pokud ti ten levý hák narazí do brady,“ připomíná další diskutující pověstný Brazilcův úder, na nějž nedávno doplatil i Procházka.

Je ale jisté, že souboj mezi českým bojovníkem a Chimaevem ve světě bojových sportů pořádně rezonuje. Pro druhého jmenovaného ale příliš nehrají již zmíněné silné vazby k čečenskému diktátorovi Kadyrovovi, což znamená prakticky nemožnost získání víz do USA a mnoha dalších zemí. Nastupovat by tak mohl pouze mimo Spojené státy americké, například na turnajích ve Spojených arabských emirátech.

Ke Kadyrovovi například promluvil po říjnovém vítězném duelu. Ještě v kleci jej žádal o povolení zapojit se do válečného konfliktu mezi Palestinou a Izraelem. „Náš národní vůdče. S vaší podporou pro mě nebude problém bojovat v oktagonu, a pokud mi dáte svolení, přísahám, že budu první, kdo tam půjde. Žádám vás, dejte mi zbraň a dovolte mi bojovat za Palestinu. Nebyl jsem vychován k boji v šortkách a nebojím se zemřít za své muslimské bratry. Jsem připraven jít a zemřít, abych bránil Palestinu z lásky k Alláhovi, “ řekl Chimaev podle ruského zpravodajství RBK.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.