Hlavní obsah

Neporažená Češka smutní! Vysněná UFC byla blízko, ani dominantní výhra prezidenta nepřesvědčila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dominantním vítězství nad Brazilkou Nayarou Maiou v populární show Dana White's Contender Series to vypadalo na téměř jistý zisk kontraktu v slavné UFC, přesto dvacetileté české MMA zápasnici Tereze Bledé zůstaly oči pro pláč. Prezident Dana White se nakonec rozhodl talentované bojovnici smlouvu nenabídnout, ostatní vítězové svých duelů prožívají opačné emoce.

Foto: UFC

Tereza Bledá se raduje z vítězství na body nad Nayarou Maiou, na smlouvu v UFC to ale nestačilo.

Článek
Fotogalerie

Dvacetiletá Bledá vstupovala do populární show Dana White's Contender Series v roli favoritky, před vysněným kontraktem v UFC ji v kleci přivítala o dvanáct let starší Brazilka Nayara Maia, která měla stejný cíl. Duel sice nebyl z pohledu dvacetileté rodačky z Prahy procházkou růžovou zahradou, přesto se Češka může pyšnit dominantním vítězstvím, které nemělo daleko od ukončení před limitem.

Nejvyrovnanější průběh nabídla první pětiminutovka. Po divoké přestřelce se začal psát očekávaný scénář - boj na zemi. Během několik desítek vteřin se situace tolikrát zamotala, že si obě bojovnice vyzkoušely jak dominantní pozice, tak chvíle nátlaku od protějšku. Přesto to byla Bledá, která více než tři minuty kontrolovala situaci na podlaze klece, zároveň si ale musela dávat pozor na případné kulišárny od soupeřky. Brazilka, která se v minulosti věnovala judu a má černý pás v brazilském jiu-jitsu, totiž mnohokrát zkoušela o dvanáct let mladší protivnici nachytat na pestrou škálu submisí, leč se to ale nepovedlo. A paradoxně to v závěru prvního kola mohla být právě Bledá, která div elitní zemařku neuškrtila.

Foto: UFC

Bledé fungoval i postoj, Brazilka v něm naopak tápala.

Fyzicky náročné první kolo se projevilo především na zkušené Brazilce, jejíž tempo začalo uvadat a zápas se tak proměnil v jednoznačnou partii. Bledé se navíc znovu povedlo několikrát trefit rivalku v postoji, některé údery dokonce velice čistě našly svůj cíl, cesta za ukončením před limitem byla ale stále hodně daleko. Stejně tomu tak bylo i po několika dalších minutkách v dominantní pozici na zemi, kde mladá Češka zkoušela používat jak lokty, tak i pěsti. Viditelně unavená Brazilka tahala z posledního, a to ještě měla před sebou dalších pět minut.

Obrázek boje se ve třetím kole nikterak nezměnil. Maia z posledních sil zkoušela zahrozit, její rány však neměly patřičnou razanci, mnohdy ani přesnost. Další dílek zkázy navíc přišel u pletiva, kde se Bledé povedlo situaci přetočit a hravě to využila ke strhu na zem, což byla pro trenérský tým ta nejlepší možná zpráva. Naprosto vyčerpaná a zhluboka dýchající Brazilka přežila další tvrdý nátlak, po kterém se dokonce už i sudí připravoval k ukončení zápasu, které nakonec nebylo potřeba. Rodačka z Bela Horizonte totiž snad i zázrakem dokázala dojít až k závěrečnému gongu.

Před závěrečném vyhlašováním bylo o vítězce jasno (3 x 30-26). Zdaleka jasno ale nebylo o tom, zda dominantní vítězství bude Bledé stačit na vytouženou smlouvu. Talentovaná Češka si navíc na ortel musela počkat další dvě hodiny, v pořadí totiž byly další čtyři zápasy, po jejichž konci se slova tradičně ujal prezident UFC Dana White, který přešel k tomu nejdůležitějšímu.

Jako první začal právě u české naděje, v jejíž výrazu tváře se během několika vteřin projevilo obrovské zklamání. "Hodně jsem slyšel o Terezině postoji, ale moc toho v něm neukázala, hodně se klinčovalo a bojovalo na zemi. Navíc údajně byla největší favoritkou z celé karty, za mě to ale takhle v zápase nevypadalo. Je to stále ještě mladá bojovnice, potřebuje sbírat zkušenosti. Má ještě čas," uvedl prezident White důvody, proč mladé zápasnici smlouvu nenabídl.

Po Matěji Peňázovi, který při stejné příležitosti minulý týden padl již po 47 vteřinách, to nevyšlo ani dvacetileté ženské naději, která přesto nemusí smutnit. Ve svých 20 letech má kariéru před sebou a rozhodně není vyloučeno, že v budoucnu nepřijde laso přímo od UFC. V slavné organizaci tak jsou i nadále tři Češi - šampion polotěžké váhové kategorie Jiří Procházka, David Dvořák a Lucie Pudilová.

Reklama

Související témata: