Hlavní obsah

Procházka v nejistotě: Varianty jsou na stole, může dojít na sebevědomého Rusa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opět bez šampiona. Polotěžká váha slavné bojové organizace UFC je znovu bez svého krále. Před několika hodinami se titulového opasku musel vzdát americký šampion Jamahal Hill, jehož rozsah poraněné nohy byl natolik drastický, že se po vzoru českého bojovníka Jiřího Procházku rozhodl pás uvolnit mezi ostatní zájemce. Rázem je tu jeden velký otazník. Jak to bude v nejbližších měsících právě s Procházkou, který se již připravoval na titulovou bitvu s již zmíněným Hillem, ke které mělo s nejvyšší pravděpodobností dojít již na podzim?

Foto: Petr Horník, Právo

Český MMA zápasník Jiří Procházka čeká v UFC na nového soupeře.

Článek

Variant je tu hned několik, což potvrdil i Procházkův manažer a trenér Martin Karaivanov. Některé se z pohledu českého týmu jeví optimisticky, některé naopak odkrývají možnosti, které na první dobrou zase tak pozitivní nejsou. Sport.cz mapuje možnosti, které se v tuto chvíli nabízejí.

1. Varianta - Vítěz souboje Blachowicz vs. Pereira

Jedna z nabízených variant se naskýtá v plánovaném duelu polotěžké divize mezi Polákem, divizní trojkou Janem Blachowiczem, a brazilským novicem v též váze Alexem Pereirou. A jelikož k tomuto souboji dojde již za necelých 14 dnů na turnaji UFC 291 v Salt Lake City, je tedy možné, že vítěz souboje by si zajistil automatickou místenku do následné titulové bitvy s vyčkávajícím Procházkou.

V úvahu by jistě připadala i možnost, že by UFC na poslední chvíli označila duel Blachowicze s Pereirou jako titulový. Rázem by Procházka ostrouhal a slib z loňského prosince, který českému samurajovi měl po návratu zajistit okamžitou bitvu o titul, by byl rozdrcen na kousíčky. Tuto variantu však trenér Karaivanov nechce připustit.

„Z historického a morální hlediska a z dohod bychom chtěli, aby vítěz zápasu šel o titul a abych jejich vzájemný střet nebyl přímo titulový," stojí si za svým brněnský kouč, který připomíná i fakt, že Procházka má od UFC po prosincovém zranění ramena slíbenou přímou bitvu o titul.

Pokud by tedy Procházkův nadcházející soupeř pro bitvu o pás skutečně vzešel z duelu Blachowicz vs. Pereira, byla by v případě Polákova vítězství velká šance uskutečnit jednu z největších evropských bitev MMA, která tu kdy byla. Jen s jednou vadou - uskutečnila by se mimo Evropu. V opačném případě, kdy by zvítězil Pereira, by se z pohledu Brazilce jednalo již po prvním zápase mezi elitou polotěžké divize doslova o turbulentní cestu směrem k bitvě o svatý grál.

2. Varianta - Magomed Ankalajev

Reálně se jeví i případný střet s ruským bijcem s dagestánskými kořeny Magomedem Ankalajevem, který si v prosinci loňského roku titulovou bitvu již vyzkoušel. Z plánované odvety mezi Teixeirou a Procházkou totiž kvůli zranění druhého jmenovaného sešlo a rázem šanci zabojovat o to nejcennější dostali právě Ankalajev s Blachowiczem. Tehdy se ale váha do 93 kilogramů nového šampiona nedočkala, neboť duel skončil remízou a samotný boj nenadchl ani vedení UFC. Jednatřicetiletý Rus tedy na další zápas čeká už osm měsíců a potenciální boj s Procházkou se jeví jako nejschůdnější varianta.

Duel by se navíc mohl uskutečnit v dohledné době. Nabízí se například galavečer UFC 294 21. října v Abú Dhabí či listopadový turnaj UFC 295, kde je ale přítěží fakt, že hlavním zápasem bude titulová bitva v těžké váze mezi Američanem Jonem Jonesem a krajanem Stipem Miocicem. Zde by Procházkova bitva figurovala jako co-main event, tedy jako hlavní předzápas. „Bude záležet na UFC," říká brněnský kouč nejúspěšnějšího českého bojovníka.

Není ale tajemstvím, že Ankalajev o bitvu s Procházkou stál již v minulosti a několikrát mu skrze sociální sítě vyslal několik provokací. Zesměšňoval například samurajský kodex zvaný bushido, který hostěradický rodák vyznává a je jeho životní cestou. „Takhle vypadá skutečný samuraj," publikoval na sociálních sítích, kde celý v černém sedí v sedle urostlého černého koně.

K bitvě s jedním z nejlepších ruských bijců se přiklání i tým kolem bývalého českého šampiona. „Pro nás je to určitě lepší varianta. Bylo by to dřív a nečekali bychom tak dlouho. Druhá věc je ta, že by se Ankalajev vrátil do Abú Dhabí. Ale nevím, jak je na tom UFC ve vztahu s Ankalajevem. Jak moc velkou podporu mu dávají, nebo ne," říká Karaivanov, který chce zamezit i tomu, aby Procházka bojoval ne o prozatímní pás, ale rovnou o ten pravoplatný.

3. Varianta - jiný soupeř 

Nejméně pravděpodobná varianta. V polotěžké váze aktuálně není jiný vhodný kandidát, který by se s Procházkou mohl utkat. Žebříčkově nejlépe postaveným bojovníkem je Rakušan se srbskými kořeny Aleksandar Rakič, který okupuje čtvrté místo a rovněž v minulosti nejednou projevil touhu okusit Procházkovu odolnost. Jednatřicetiletý bojovník ovšem od května loňského roku kvůli vážnému zranění nebojoval a nedá se předpokládat, že by dostal okamžitou titulovou vstupenku.

Dalšími v pořadí jsou Ukrajinec Nikita Krylov, Brazilec Johnny Walker či Američan Anthony Smith. Jejich nasazení by připadalo v úvahu až v momentě, kdy by nebyla možná ani jedna z nabízených variant.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.