Hlavní obsah

Rána pro UFC! Procházka přišel o soupeře. Šampion Hill se vážně zranil a uvolnil titul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hodně nepříjemná zpráva zastihla šampiona polotěžké divize slavné UFC Američana Jamahala Hilla. Dvaatřicetiletý rodák z Chicaga má přetrženou Achillovu šlachu a podrobí se operaci. V důsledku uvolnil titul polotěžké divize, která je aktuálně bez šampiona. Zprávu pochopitelně monitoruje i tým kolem českého bojovníka Jiřího Procházky, plánovaného dalšího Hillova soupeře. „Pro nás je to také novinka, dozvěděli jsme se to dnes ráno. Teď to v podstatě s týmem řešíme," potvrdil pro Sport.cz manažer a trenér Martin Karaivanov a nastínil několik možných variant, jakým směrem by se divize do 93 kilogramů mohla aktuálně ubírat.

Foto: Profimedia.cz

Šampion polotěžké váhy UFC Jamahal Hill se vážně zranil a vzdal se titulu.

Článek

„Bohužel jsem utrpěl zranění," informoval Hill na svém kanálu YouTube ve čtvrtek pozdě večer. „Přetrhl jsem si Achillovu šlachu. Je to jedna z věcí, která se stává. Je to těžké zranění a bude to vyžadovat operaci. Následovat bude dlouhá rehabilitace a nějakou dobu budu mimo," pokračoval šampion polotěžké divize, který se připravoval na souboj s českým vyzyvatelem Jiřím Procházkou.

A zatímco sám Hill neuvedl přesnou příčinou zranění, podle serveru MMA Fighting k němu mělo dojít během basketbalového zápasu mezi několika bojovníky. Měl se odehrát před galavečerem UFC 290 v Las Vegas, který se konal minulý víkend.

Američan se rovněž vyjádřil směrem Procházkovi, který se na konci loňského roku také vážně zranil a následně uvolnil titul divize do 93 kilogramů. „Dostal jsem příležitost, požehnání, které přišlo při neštěstí někoho jiného. Jiří Procházka byl šampion, který se rovněž zranil. Tyhle věci se stávají...A on uvolnil pás, protože chtěl, aby divize nestála a aby to lidi stále bavilo," říká Hill a rozhodl se učinit stejný krok. „Aby lidé měli šampiona, udělám to samé. Právě teď je pro mě nejdůležitější soustředit se na mé uzdravení," potvrdil a uvolnil pás polotěžké divize zpět do oběhu.

Následovat tedy bude operace, která napraví napáchané škody, než bude možné určit časovou osu pro návrat. Typická doba rekonvalescence u přetržené Achillovy šlachy je přibližně osm až dvanáct měsíců. Může se to ale prodloužit v závislosti na rehabilitaci. Američan ve svém videu rovněž oznámil, že UFC mu při budoucím návratu slíbila okamžitou bitvu o titul. Tedy stejný slib, jaký byl v prosinci adresován Procházkovi.

V tuto chvíli je jedna věc jistá. Polotěžká váha je znovu po několika měsících bez šampiona, přičemž se očekávalo, že na konci letošního roku (zřejmě říjen) dojde k titulové bitvě právě mezi Jamahalem Hillem a Jiřím Procházkou. Tyto plány aktuálně přichází vniveč a UFC bude muset rozhodnout o tom, s kým a za jakých okolností se český bojovník v nadcházející době poměří.

„Pro nás je to také novinka, dozvěděli jsme se to dnes ráno. Teď to s týmem řešíme," potvrdil pro Sport.cz manažer a trenér Jiřího Procházky Martin Karaivanov. „První, co je nasnadě, je zápas Jana Blachowicze proti Alexu Pereirovi (29. červenec), kde se budeme snažit, aby tento zápas nebyl titulový. Z historického a morální hlediska a z dohod bychom chtěli, aby vítěz zápasu šel o titul a abych jejich vzájemný střet nebyl přímo titulový. To bude první krok," přibližuje brněnský kouč.

„Dalším krokem bude volba místa a soupeře. V tuto chvíli mě napadají dvě možnosti. Vítěz zápasu Blachowicz proti Pereirovi by s námi šel o titul, protože duel je na konci července a přicházelo by to v úvahu až na listopadovém turnaji v New Yorku, kde to ale bude záležet na UFC, zda bude chtít dát tento zápas jako co-main event (hlavní předzápas) k Jonu Jonesovi se Stipem Miocicem," nastínil jednu z možností.

Je tu ještě jedna varianta. „Pokud tohle nedopadne, tak je ještě další varianta, a sice souboj s Magomedem Ankalajevem v říjnu v Abú Dhabí. Dává to širší smysl. Pro nás je to určitě lepší varianta. Bylo by to dřív a nečekali bychom tak dlouho. Druhá věc je ta, že by se Ankalajev vrátil do Abú Dhabí...Ale nevím, jak je na tom UFC ve vztahu s Ankalajevem. Jak moc velkou podporu mu dávají, nebo ne. Teď musíme počkat, až chlapci v Americe vstanou a začneme vše řešit," pokračuje Karaivanov a zavrhl možnost jít o prozatímní pás.

„Prozatímní titul nepřipadá v úvahu. Máme slíbeno jít o titul, taková byla dohoda. Připadalo by to v úvahu, pokud bychom ani my nebyli schopni nastoupit na podzim. Poté by o prozatímní titul šli Blachowicz s Pereirou. My jdeme o plnohodnotný titul a na tom se nic nemění," uzavřel brněnský kouč, kterého v nejbližší době bude čekat jednání s organizací UFC.

Reklama

Související témata: