Hlavní obsah

Prostě mlč. Procházka chce soupeři domluvit v kleci, vysvětlil i své samurajství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrátil se ke kořenům, aby 13. dubna udělal v americkém Las Vegas důležitý krok směrem k znovuzískání titulu šampiona polotěžké váhy. Historicky nejúspěšnější český bojovník Jiří Procházka cílí na střet s Evropanem Aleksandarem Rakičem, který se do něj už v minulosti několikrát pustil slovně. Sám rodák z Hostěradic pro toto chování, které jemu samotnému zrovna není blízké, nemá pochopení. „Vždycky jsem překvapený, když o mně mluví,“ podivuje se 31letý Procházka a vysvětlil i svůj postoj k samurajskému žití, které ho provází důležitou fází kariéry.

Foto: UFC

Jiří Procházka na archivním snímku

Článek

Procházka se do klece nejslavnější bojové ligy světa UFC podívá od roku 2020 již popáté, podruhé proti soupeři z Evropy. Rakušan Rakič ovšem představuje něco, co český bojovník do té doby od rivalů nezažil – slovní hrátky a pošťuchování. Český bijec si v minulosti musel vyslechnout i narážky na jeho samurajský styl života či českou vlajku, jíž Rakič nazval jako „ošklivou“.

„Rakič? Je to Srb žijící v Rakousku, ale neznám ho osobně, což je důvod, proč o něm nechci tolik mluvit. Když člověk někoho nezná osobně, tak neví, co je zač. A jsem pokaždé překvapený, když o mně mluví. Například o tom, že jsem falešný samuraj a podobných věcech. Chlape, prostě mlč. Nic o mně nevíš. Promluvíme si o tom v kleci,“ prohlásil Procházka pro kanál The AllStar.

Právě přezdívka samuraj je s Procházkou spojena už značnou dobu. Tento styl žití mu například pomáhá udržovat čistou hlavu i v těch nejtěžších situacích. Klíčový krok k životnímu převratu přišel v roce 2013, kdy český bijec měl co dočinění s Knihou pěti kruhů, z níž postupem let čerpal poznatky, které převáděl i do reálného života.

„Já jsem o sobě nikdy neřekl, že jsem samuraj. Mluvím tu o kodexu Bušidó a samurajských myšlenkách, které mi pomohly být takovým člověkem, kterým jsem. Jsem schopen žít v tomto světě a mít určitá pravidla. Tyhle myšlenky a principy mi pomáhají v boji a konfliktních situacích, ale rozhodně to není tak, že jsem to najednou zjistil. Už to ve mně bylo, pracuji na tom celý život,“ objasnil bývalý šampion polotěžké divize.

Z míry se ovšem rozhodit nenechá. Procházka v těchto dnech ladí formu na 13. duben, kdy pod slavnou značkou UFC znovu nastoupí do bojiště jubilejního turnaje s číslovkou 300, kde se bude pokoušet napravit listopadové zaváhání. Rakušan Rakič ovšem značí velký otazník. Naposledy totiž zápasil v květnu 2022, kdy si v souboji s Janem Blachowiczem zranil koleno.

„Je hodně agresivní, je to dříč a velký pracant. Naučil se toho opravdu hodně. Nechci říkat, že je v boji chytrý, ale existuje něco, čemu se říká bojové IQ. Nepřijde mi, že by v zápase nějak extra přemýšlel. Ale třeba to tak je, co já vím. Na mě to tak ale nepůsobí. Jde prostě dopředu, což máme tak trochu společné. Já v tomto ohledu budu chytřejší,“ věří si Procházka před důležitou bitvou.

Procházka přípravu na boj pojal jako „návrat ke kořenům“, v rámci čehož se vrací ke zvykům z minulosti. „Chci najít nejlepší způsob, jak vyhrát, abych v plné kráse ukázal sám sebe. Aby to nebyla show, ale umění. Považuji se za umělce, ale v MMA je to trochu jiné, protože to není jen o tom být umělec celou dobu, ale někdy je potřeba být násilný a mírumilovný. Je potřeba najít balanc. Cítím to tak v hlavě i duši,“ uzavřel.

V posledních dnech došlo i k převratu ve složení duelů jubilejního galavečera. Bitva Procházky s Rakičem bude nově vedena jako hlavní zápas karty prelims.

Reklama