Hlavní obsah

Starosta Hostěradic o Procházkovi: Jsme hrdí, i díky němu jsme snad nejznámější obec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hostěradice. Malá obec u Znojma, která i na skromné poměry vychovala hvězdu světového formátu v MMA – Jiřího Procházku. K příležitosti dalšího zápasu českého bijce v elitní bojové lize UFC se znovu v Jihomoravském kraji uspořádalo velkoplošné promítání, kde se sešly stovky fanoušků. Nechyběla ani Procházkova rodina, která s napětím sledovala další infarktovou bitvu, tentokráte se šťastným koncem. „Z celosvětového pohledu jsme snad nejznámější obec,“ usmívá se v rozhovoru pro Sport.cz hostěradický starosta Martin Vančura.

Foto: se souhlasem Jiřího Procházky

Český bijec Jiří Procházka po vítězném boji na turnaji UFC 300.

Článek
Fotogalerie

Pro Hostěradice se jedná už o rutinní záležitost. Stejně tak pro Procházku, který před každou bitvou dává své rodné obci sbohem. Jeho přátelé potom v jednom kruhu sledují jeho napínavé souboje v nejprestižnější bojové lize světa, stejně tak tomu bylo u víkendové bitvy s Rakušanem Aleksandarem Rakičem, kterého český vousáč zdemoloval ve druhém kole. Nejen Hostěradice byly rázem na nohou.

Předpokládám, že jste si zápas nenechal ujít.

Zápas jsem viděl, u nás v Hostěradicích jsme měli velkoplošné promítání na fotbalovém hřišti, kde se dohromady sešlo kolem 500-600 lidí. Sledovali a prožívali jsme to společně. Pokud ale mám říct pravdu, tak jsem to prožíval v trochu větším klidu než při zápase s Alexem Pereirou. Jirkovi jsme stoprocentně věřili a doufali, že to dopadne. Jsme rádi, že byl zase ve své kůži, jak jsme na něj byli zvyklí. Uspěl, což je důležité.

Byl se podívat i někdo z jeho rodiny?

Rodina tam byla, zahlédl jsem strýce nebo třeba sestřenici. Byl tam i jeho bratranec fotbalista, který se na něj hodně chodí koukat s kamarády.

Jak se s Jiřím znáte dlouho?

Známe se až od té doby, co jsem starostou Hostěradic, což je nějakých šest let. Začali jsme se potkávat v místním gymu, který vlastní jeho kamarád. Vidíme se vždycky, když se k nám jede podívat třeba na nějakou zábavu nebo po každém zápase k nám zavítá na obec, kde mu gratulujeme. Po titulovém zápase s Gloverem Teixeirou jsme speciálně pro něj udělali oslavu, kde jsme ho vítali. Pojali jsme to ve velkém. Teď naposledy jsem se s ním viděl krátce před jejich odletem do Las Vegas, na Zelený čtvrtek. Přijel nás pozdravit. Doufám, že se za námi zase zastaví.

Vztah tedy máte dobrý?

Určitě. Já i zdejší místostarosta mu fandíme. Sledujeme nejen MMA, ale i českou scénu. Dá se říct, že tomu rozumíme a jsme nejen Jirkovi fanoušci. Spousta lidí v Hostěradicích to prožívá s ním.

Hostěradice mají 1559 obyvatel, jaké to je mít mezi nimi hvězdu takového formátu?

Musím vás opravit, už máme víc, jsou to staré informace, teď máme 1640 (smích). Jsme obec, která se rozrůstá a máme zdejší průměrný věk kolem 40 let. Jsme mladí. Na Jiřího jsme tu hrdí, hlavně že se k nám pořád tak hlásí. Zmiňuje nás snad ve všech rozhovorech, je to pro něj srdeční záležitost, za což jsme jako obec opravdu rádi. I proto ho z naší strany tak moc podporujeme. Z celosvětového pohledu jsme snad nejznámější obec. (smích)

Je pravda, že Hostěradice sám často zmiňuje. Před každým zápasem se s nimi jezdí loučit, zmíněny jsou také v kolonce „místo narození“ během Procházkova nástupu ke kleci.

Je to tak. Co vím, tak vždycky objede celou rodinu, zajede si na hřbitov a podle mě se i rozloučí s kamarády. Pak teprve jede bojovat. Tohle jsou jeho předzápasové rituály.

Zmiňovali jsme jeho rodinu, jaký s ní máte vztah?

Přátelský určitě, ale že bychom se nějak stýkali, to se říct nedá. Jeho strýc je předseda hasičů, s ním se vídám zhruba tak nejvíc. Jeho mamku znám taky, pozdravíme se a prohodíme pár slov. Ještě se trochu víc znám s jeho dědou, což je stejně jako já chovatel holubů.

Co říkáte na Jiřího netradiční praktiky? Vzhlíží k samurajství, zavírá se do tmy, bouchá do stromů…

Já osobně k tomu žádný vztah nemám, nikdy jsem se s tím nesetkal, ale vím, že Jiří se tím samurajstvím inspiroval a snaží se ve svém životě těmi principy řídit. Věnuje se tomu, což z jeho pohledu není na škodu. Tímhle se odlišuje od ostatních bojovníků. Nejen svým bojovým stylem, ale i životem.

Jak vidíte Jiřího budoucnost? Má na to příští zápas bojovat o titul?

Je to můj čistě laický pohled, ale myslím si, že v květnu, kdy by chtěl Pereira bojovat v Brazílii, tak by s ním Jiří ještě asi jít neměl. Podle mě dostane od UFC někoho jiného. Jiří by pak s Alexem mohl jít na konci roku, pokud tedy Pereira obhájí titul. Je to můj tip, moje myšlenky, jak by to mohlo vypadat.

Má na to ještě letos získat titul?

Myslím si, že mu do konce letošního roku titulový zápas dají. Pokud nepůjde teď v květnu, což naznačoval, tak pokud Pereira vyhraje, tak by spolu mohli jít třeba v listopadu či v prosinci. Myslím si, že Jiří by potřeboval delší přípravu, aby se na něj pořádně připravil. Alex je jiný typ bojovníka než Rakič.

Reklama