Hlavní obsah

Vím, kde jsem udělal chybu, říká Procházka. Promluvil o zraněních i vidině titulu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za necelé tři měsíce vyrazí zpět do boje, aby se znovu přiblížil k titulové šanci. Nejúspěšnější český bojovník MMA Jiří Procházka navíc konečně započal přípravu na boj s Rakušanem Aleksandarem Rakičem, k němuž dojde na jubilejním galavečeru UFC 300 13. dubna v Las Vegas. Minulostí by měly být zdravotní problémy, kterých bylo v poslední době opravdu dost. „Bylo jich hodně, ale já jsem bojovník. Musím bojovat bez ohledu na okolnosti,“ řekl otevřeně 31letý Procházka, který má za sebou túru na kole po španělské Mallorce.

Sestřih utkání Jiří Procházka – Alex PereiraVideo: Telly/Premier Sport

 
Článek

Zmíněné zdravotní problémy výrazně ovlivnily Procházkův poslední boj, v rámci něhož v listopadu v newyorské Madison Square Garden nestačil na pozdějšího šampiona Brazilce Alexe Pereiru. „Z posledních pěti týdnů jsem trénoval pouze jeden – měl jsem stafylokokovou infekci. Nejprve to začalo na noze, poté mi to cestovalo tělem až do ucha, které jsem měl jedno ráno čtyřikrát větší. Po zápase jsem s tím bojoval další měsíc, musel jsem brát antibiotika,“ upřesnil Procházka v rozhovoru s uznávaným novinářem Arielem Helwanim.

Odstoupit ze zápasu ale nechtěl. „Nahromadilo se toho opravdu hodně, ale nad tím jsem nepřemýšlel. Nezáleží na tom. Jsem bojovník a musím bojovat. Pokud mám jít bojovat, tak musím vyhrát bez ohledu na okolnosti. Také v minulosti jsem mnohokrát zápasil se zraněními. Když člověk věří, že může vyhrát, tak tomu musí jít naproti,“ pokračoval.

Zpětně ví, kde v duelu udělal chybu. „Nebylo to jen v boji, ale i v přípravě. Byly tam malé věci, které se mi v přípravě nedařily, a byly to přesně ty detaily, které byly v boji stěžejní. Teď jsem za to rád, protože víc než cokoliv jiného, mám rád zlepšování – v boji i v životě. Každý den. Proto teď můžu říct, že v dalším boji budu opravdu lepší. Nezáleží, proti komu nastoupím, ale vyhraju a půjdu si pro titul,“ věří si současná trojka divize do 93 kilogramů.

Musel se tak vypořádat s porážkou po dlouhých osmi letech. Ta předchozí totiž přišla v roce 2015 v japonské organizaci Rizin. „Po zápase jsem si hned vzpomněl na ten pocit, a abych byl upřímný, tak jsem si řekl: Člověče, teď jsi sice prohrál, ale jsi stále tady a stále naživu. Máš šanci být lepší a lepší. Proč toho nevyužít?“ přiblížil myšlenkové pochody.

Minulost hodil za hlavu, teď se soustředí na důležitý boj proti Rakušanovi Aleksandaru Rakičovi, k němuž dojde na velkolepé akci UFC 300 13. dubna v Las Vegas. „Zní to skvěle, bude to skvělá karta a viděl jsem, že tam bude spousta skvělých bojovníků. Pro mě to bude opravdu velká čest,“ povídá Procházka, který by se vzhledem k nabité startovce nemusel vejít ani na hlavní kartu. „Na tom nesejde. Pro mě je každý zápas jako hlavní zápas a jako titulový,“ nenechá se rozhodit.

Změny v přípravě patrně přijdou, český bijec se chce vrátit o pár let dozadu. „Možná je někdy nejlepší krok vrátit se zpět ke staré přípravě, ke starému procesu a k tvrdé práci. Prostě pokračovat v práci a věřit ve vítězství,“ naznačuje bývalý šampion. „Je to jen o tvrdé práci,“ upřesňuje.

31etý český bojovník rovněž sledoval nedávný boj konkurentů v divizi mezi Magomedem Ankalajevem a Johnnym Walkerem. Triumf prvně jmenovaného výrazně zamíchal možnostmi složení dalšího titulového duelu. „Ankalajev předvedl skvělý lov, celou dobu tlačil, a soupeře nakonec nachytal. Jít o titul si samozřejmě zaslouží, ale musí respektovat určitý proces. Šampion byl Hill, který svůj pás uvolnil, a myslím si, že si titulovou šanci zaslouží právě on. Je to logické,“ přemítá Procházka.

„Jestli Ankalajev teď půjde o titul, či ne, nebo se počká na vítěze duelu Pereira vs. Hill, to teď záleží na UFC. Nevím, v jakém zdravotním stavu je Hill nebo zda se Pereira nepohne do těžké váhy a nebude chtít získat třetí opasek. Těžko říct. Na druhou stranu ta divize nemůže také dlouho stát. Teď je to na dojednání mezi UFC Pereirou Hillem a Ankalajevem. My si musíme počkat a titulovou šanci si vybojovat,“ přibližuje pro Sport.cz brněnský kouč Martin Karaivanov.

Reklama