Hlavní obsah

Zkrvavený šampion sesazen z trůnu. UFC má nového krále, válečná sekera zakopána

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať žije král! Jihoafrický bojovník Dricus Du Plessis si na turnaji UFC 297 v kanadském Torontu připsal nesmírně cenný skalp amerického rivala Seana Stricklanda, kterého po těsné titulové bitvě porazil na body a vystoupal tak na vrchol střední divize, jíž před duelem kraloval právě druhý jmenovaný. Oba bojovníci navíc po duelu zakopali válečné sekery. Vzájemná nevraživost, která s blížícím se soubojem víc a víc gradovala, je tak definitivně minulostí.

Foto: Nathan Denette, ČTK/AP

Sean Strickland (vpravo) v souboji s Dricusem Du Plessisem

Článek
Fotogalerie

Pětadvacetiminutový boj. Hlavní trhák galavečera v Torontu divákům naservíroval téměř kompletní postojovou partii, u níž bylo nesmírně důležité rozvrhnout fyzické síly. A byť úvodní kola patřila spíše Američanovi, který dělal řádnou neplechu především přední rukou, postupem času přebíral otěže duelu jihoafrický rival. Ten se od třetího kola potýkal s pořádně nateklým okem.

Ani šampion Strickland na tom nebyl o moc lépe. U oka se mu po tvrdých ranách utvořila tržná rána, ze které se rychle spustil krvavý gejzír. Následné minuty boje to však zásadně neovlivnilo. Více sil v šampionských kolech přesto měl Du Plessis, jemuž soupeř přestával stačit, a neúnavným tempem překlápěl misky vah na svou stranu. V tu dobu krví zalitý Strickland spíše ustupoval, rovněž mu přestaly chutnat přestřelky, v nichž častěji inkasoval.

Americkému šampionovi nevyšel ani závěrečný nátlak. Rukama máchal, jak jen to šlo, ale únava a nalomený fyzický stav byly proti. Odpor pochopitelně více než kvalitně kladl Du Plessis, jehož boj v rodné jihoafrické Pretorii sledoval i početný divácký fanklub, který mohl radostí vyskočit do vzduchu bezprostředně po závěrečném vyhlášení.

Byť se sudí jednomyslně neshodli, přesto dva z nich (48-47, 47-48, 48-47) označili za nového šampiona právě Du Plessise, který díky těsnému triumfu na královském trůnu střední divize vystřídal poraženého Stricklanda. Povedlo se mu to po sedmi duelech v nejprestižnější bojové organizaci světa; stal se navíc historicky prvním bojovníkem z Jižní Afriky, který dosáhl na vysněnou metu.

„Právě jsme se zapsali do historie! Pokud vyrazíme hned teď, tak ještě dnes budeme v Jižní Africe slavit,“ radoval se Du Plessis s vlajkou kolem ramen. Nový král střední váhy rozhodně neskrýval emoce. V pozápasovém projevu si mimo jiné nezapomněl rýpnout do bývalého šampiona divize do 84 kilogramů Israela Adesanyi.

„Byl tu chlap, který se pokusil ukrást trofej, ale sám ji ztratil. Teď ji mám já. Dnes večer ses nedostal do klece, ale Israeli, zvedni ten svůj zadek a vrať se do UFC, abychom si to mohli rozdat,“ vyzval Jihoafričan nigerijského bojovníka, který po poslední porážce zavelel k dlouhé pauze. Do klece se hodlá vrátit až v příštím roce.

Du Plessis vzdal hold také poraženému Stricklandovi, s nímž se dlouhé týdny před zápasem slovně přestřeloval, což vyvrcholilo ve fyzický konflikt v hledišti turnaje UFC 296. „Seane, řekl jsi, že tě v kleci musím zabít. Pokusil jsem se, ale jsi fakt tvrdý chlap,“ ocenil soupeřovy kvality a přiznal, že mu bylo ctí sdílet s americkým rivalem jedno bojiště.

„Říkal jsem, že to bude válka, což se také potvrdilo. Klobouk dolů před novým šampionem. Byla to sakra válka,“ souhlasil Strickland. „Rád bych tímto poděkoval Kanadě, která mě přijala jako svého. Cítil jsem vaši lásku a moc si toho vážím. Sliboval jsem, že pro vás klidně budu krvácet, a to se také stalo. Novému šampionovi gratuluji,“ uzavřel již bývalý titulový držitel. Válečná sekera tak je po předchozích sporech mezi oběma tábory zakopána.

Z finálního výsledku byl ale poněkud překvapený šéf UFC Dana White. „Před posledním kolem jsem to měl 2-2 a myslel jsem, že to páté vyhrál Sean,“ překvapilo 54letého rodáka z Manchesteru. S chválou pro změnu přispěchal nejúspěšnější český bojovník Jiří Procházka. „Velmi dobrý eskalující výkon. Trpělivost obou kluků byla inspirativní,“ chválil na sociálních sítích.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.