Hlavní obsah

Osudový zvrat! Sport ho až do osmnácti nezajímal. Teď chce těžká váha na olympiádu

Praha

Studoval na jazykovém gymnáziu, téměř nesportoval. Měl problém doběhnout vlak. Změnilo se to až v osmnácti letech. „Cítil jsem se špatně fyzicky i psychicky, a tak jsem se rozhodl, že bych chtěl dělat nějaký bojový sport. To mě dovedlo k zápasu,“ popisuje své začátky Štěpán David. Během pár let velký obrat. Brzy se dokázal probojovat do české reprezentace. V těchto dnech ho čeká světová olympijská kvalifikace. Poslední pokus, jak se probojovat do Tokia.

Se sportem začal až v osmnácti. Teď zápasník Štěpán David bojuje o účast na olympiáděVideo: Sport.cz

 
Článek

Musel na sobě zapracovat. Zhubnout. Ze 140 kilogramů se dostal na 126. Musel také skousnout první nezdary. „Pamatuji si svoje první soustředění, tam jsem byl opravdu bit, to nebylo dobré. Teď, když už s ostatními zápasím vyrovnaně, tak si vždycky vzpomínám na ty začátky, kdy jsem byl vyhnanej ze žíněnky, úplně psychicky zdeptanej," popisuje šestadvacetiletý reprezentant.

Prosadil se i díky tomu, že byl na těžkou váhu hodně pohyblivý. Doháněl tím to, co mu chybělo na technice. „Je pohyblivější než ostatní, to je jeho deviza. Na to, jak pozdě začal, tak se pořád posouval. Když do těžké váhy, kde je trošku menší konkurence, přijde zápasník, který je v něčem trošku lepší, tak může vyniknout snáz," hodnotí Štěpána Davida reprezentační trenér Václav Scheiner.

Trénink českých zápasníků v dějišti světové olympijské kvalifikace v SofiiVideo: Lenka Bartáková

Neodpustí si však jedno ale. „Na druhou stranu má zase velký problém s parterem (pozn. způsob boje, který je veden na žíněnce ve dvou základních polohách, vkleče nebo vleže). Takže co má navíc v postoji, chybí mu tam. Má ještě na sobě hromadu práce, uvidíme. Ale perspektiva tam je."

Štěpán David je teď spolu s dalšími českými zápasníky na světové olympijské kvalifikaci v Bulharsku. Do Tokia se z ní probojují jen finalisté jednotlivých kategorií. Pravidla jsou neúprosná. Postup na hry pod pěti kruhy si zatím nedokázal zajistit žádný z reprezentantů. Tohle je poslední šance.

„Pokud bychom se nedostali na olympiádu, tak je to poprvé v historii, kdy by zápas nebyl na olympiádě," připomíná reprezentační kouč Scheiner. Hodně věří Adéle Hanzlíčkové. I díky tomu, že na nedávném mistrovství Evropy vybojovala bronz. Ve hře jsou ještě také Artur Omarov nebo Oldřich Varga.

O Tokio bojuje na světové kvalifikaci i Adéla Hanzlíčková. Budou jí soupeřky lámat prst?Video: Sport.cz

Reklama