Hlavní obsah

Rus se kvalifikoval do Paříže jako neutrální sportovec. Organizoval sbírku pro agresi na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní olympijský výbor v prosinci rozhodl o tom, že někteří ruští a běloruští sportovci se navzdory pokračující vojenské agresi na Ukrajině mohou účastnit letních olympijských her v Paříži. Na hry se tak se statusem neutrálního sportovce kvalifikoval například ruský taekwondista Vladislav Larin. Jeho účast už nyní ale vyvolává řadu otázek. Larin organizoval sbírku na podporu ruských vojáků v takzvané speciální vojenské operaci, jak Rusko dobyvačnou válku na sousední Ukrajině nazývá.

Foto: Profimedia.cz

Ruský taekwondista Vladislav Larin (vpravo) s prezidentem Vladimirem Putinem

Článek

Na kvalifikaci ruského taekwondisty už reagoval například ukrajinský ministr sportu Matviy Bidnyi. To, že Larin se objevil ve videu, ve kterém vyzývá obyvatele rodného regionu Karélie, aby posílali peníze pro válku na Ukrajině, je pro Bidnyiho důvodem, aby osmadvacetiletému šampionovi z letních her 2020 Larinovi nebylo umožněno v Paříži startovat.

„Je příkladem spoluviny ruských sportovců na ruské okupaci,“ řekl Bidnyi v rozhovoru pro DW. „I když sportovci žádným způsobem nevyjádřili svůj názor na válku, vyjadřují tichou solidaritu s vrahy,“ myslí si ukrajinský ministr.

Larin si místenku do Paříže zajistil na turnaji Grand Slam Champions Series v Číně, posledním podniku sezony.

Bidnyi shledává rozpor mezi Larinovou účastí a tím, co MOV stanovilo jako podmínku pro účast ruských a běloruských sportovců. Ti mohou soutěžit v Paříži bez své národní vlajky a hymny a jen v případě, pokud aktivně nepodporují válku nebo nemají smlouvu s armádou.

Podle Bidnyiho je ale Larin nástrojem ruské propagandy. „Když jeden národ rozpoutal největší agresivní válku v Evropě od druhé světové války a snaží se zničit jiný národ, nazývat tyto lidi neutrálními znamená podporovat vraždy,“ říká ministr.

Sportovci z Ruska a spojeneckého Běloruska dostali zákaz startu v mezinárodních soutěžích po začátku vojenského útoku na Ukrajinu z loňského února. Letos na jaře nicméně MOV vyzval mezinárodní organizace, aby za podmínek dodržení neutrality umožnily sportovcům z těchto zemí návrat do soutěží.

Na nich ruští a běloruští sportovci mohli a mohou plnit kvalifikační podmínky pro start v Paříži. Řada sportovních svazů této výzvě vyhověla. To je i příklad taekwonda. Například Světová atletika (WA) ale na suspendaci ruských a běloruských sportovců dál trvá.

Měl by se taekwondista Vladislav Larin účastnit letních olympijských her v Paříži?
Ano
5 %
Ne
95 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16594 čtenářů.

Reklama