Hlavní obsah

Posilování a tvarování lýtek z pohodlí domova. Stačí na to pár jednoduchých cviků

Lýtkové svaly jsou u mužů i žen velkým tématem, oba tábory však mají na jejich problematiku rozdílné pohledy. Zatímco muži často cvičení lýtek zanedbávají nebo se stávají terčem posměchu za jejich (ne)velikost, ženy se snaží mít svá lýtka hezky pevná a štíhlá.

Foto: www.athletixrehab.com/

Lýtka trápní mnohé z nás.

Článek

Cviků na posílení lýtkových svalů není mnoho, jsou však účinná a každý je může dělat i doma. Tyto jednoduché domácí cviky na lýtka jsou spíše pro začátečníky či středně pokročilé. U sportovců, kteří pravidelně chodí do posilovny se spíše jedná o doplňková cvičení.

Výpony všeho druhu

Základním cvičením na lýtkové svalstvo jsou tzv. výpony - účinný cvik nenáročný na vybavení. Ze vzpřímeného postoje s nohama na šířku ramen stačí jednoduše zvedat paty a celé tělo do co nejvyšší polohy, krátce v ní vydržet a poté se nádechem spustit dolů do základní pozice.

Variant jak praktikovat výpony je spousta. Prováděny mohou být také v sedě, další možností je namáhat každou nohu zvlášť nebo používat lehké závaží.

Oblíbenou variantou jsou výpony z vyvýšené pozice. V tomto případě stačí stát například na schodech a paty spouštět až pod úroveň špiček. Lýtkový sval je tak namáhán v mnohem větším rozsahu.

Švihadlo

Skákání přes švihadlo má řadu benefitů, obecně zlepšujee koordinaci, vytrvalost a rychlostvčetně tvarování a zpevnění dolních končetin. Navíc zlepšuje i koordinaci pohybu, kondici a posiluje kardiovaskulární systém při současném posilování pažních či zádových svalů.

I skákání přes švihadlo má několik vartiant - od základního skákání snožmo po skákání na jedné noze, skoky s vysokými koleny nebo náročnější skoky s dvojšvihem. Švihadlo je možné zařadit na začátek nebo konec silového tréninku, interval či náročnost si může volit každý sám.

Tvarovat a posílit lýtka je možné také chůzí či během do kopce, popř. chůzí po špičkách - ta je možná i kolem obýváku.

V dnešní době je nabídka švihadel velmi široká a tak si v dnešní době můžete zakoupit švihadla z různých materiálů nebo se zátěží či chytrá švihadla s počítadlem.

Dřep s výskokem se závažím

Jeden z příkladů malinko náročnějšího cvičení na posílení a zpevnění lýtkových svalů je dřep s výskokem se závažím, které se samozřejmě u cvičení dobrovolné, popř. postačí jen dvě láhve naplněné vodou.

Základní pozicí je vzpřímený postoj, ruce se závažím podél těla, nohy od sebe v šířce ramen. Cvik spočívá v mírném podřepu a následného výskoku vzhůru - ruce i záda však zůstávají narovnané. Klíčové je odrazit se ze špiček nohou, jež využíváme i při následném dopadu. Jednu sérii by mělo tvořit i dvacet takových výskoků.

Reklama

Související témata:
Lýtka