Hlavní obsah

Bratři Vackovi prožili skvělý týden: Musíme být trpěliví a třeba se potkáme v jednom týmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý jinde, ale cyklističtí bratři Vackovi mají za sebou povedený týden. Třiadvacetiletý Karel využil pádu favoritů a finišoval třetí ve čtvrté etapě závodu Kolem Baskicka, o dva roky mladší Mathias sehrál klíčovou roli pro týmového parťáka Madse Pedersena, jenž obsadil třetí příčku na slavné klasice Paříž–Roubaix. „Byly to úplně odlišné závody, ale myslím, že jsme oba předvedli super výkony,“ líčil Mathias Vacek v rozhovoru poskytnutém agenturou Sportegy.

Foto: Profimedia.cz

Český cyklista Mathias Vacek.

Článek

Před sezonou se tradičně společně připravovali ve Španělsku. A minulý týden na velkých závodech zazářili. „Je vidět, že příprava byla dobrá a byla k něčemu. To je super,“ usmál se 21letý Mathias, který druhou sezonou obléká dres worldtourového týmu Lidl-Trek.

Karel Vacek měl výrazně náročnější léto, jelikož narychlo sháněl nové angažmá. Na začátku roku podepsal s druhodivizním španělským týmem Burgos. „Řešilo se to trochu déle, takže jsem přišel o týmové soustředění. I proto jsem si nebyl jistý formou, ale zároveň jsem věděl, že jsem trénoval opravdu hodně. Jsem rád, že jsem byl v Baskicku vidět,“ liboval si starší z bratrů, který však závěrečnou etapu v Baskicku nedojel kvůli nemoci.

Vzhledem k fyzickým dispozicím a také týmové příslušnosti obou sourozenců se zatím jejich závodní programy neprotínají. „Je možné, že se potkáme jako soupeři, ale zatím to není v plánu. Naše týmy nás logicky nominují do jiných závodů,“ vysvětloval Karel. „Brácha jezdí za španělský tým a já v americkém s převahou klasikářských jezdců. Bráchovi vyhovují kopce, mně spíše rovina. Ale na mistrovství republiky se určitě potkáme,“ prozradil Mathias.

Ten totiž bude na červnovém šampionátu obhajovat dres českého šampiona. „Bude to náročné, ale dám do toho všechno,“ slíbil Mathias. „Dá se říct, že na republice pojedeme v jednom týmu,“ usmál se Karel.

Právě společné angažmá je snem a cílem pro oba české cyklisty. „Bylo by to krásné, ale dobrých závodníků je hodně a není jednoduché se prosadit ve worldtourovém týmu. Musím pořád makat,“ uvědomoval si Karel.

„Jsme oba mladí, musíme být trpěliví, protože věřím, že se nám to spolu může podařit. Musíme pořád pracovat a dělat co nejlepší výsledky,“ mínil Mathias. „Bylo by krásné jet s bráchou na Grand Tour za jeden tým. Je to sen, který by byl krásný pro nás, rodinu i celou českou cyklistiku,“ líčil starší ze sourozenců.

Během sezony tak spolu zůstávají převážně jen v telefonickém kontaktu. „Když jeden z nás něco potřebuje, tak si zavoláme a navzájem se vyslechneme,“ shodli se. „Nejčastěji řešíme věci okolo cyklistiky. Takové ty praktické každodenní záležitosti,“ odhalil Mathias.

A je něco, co by bral jeden od druhého? „Asi bych chtěl být na tom váhově jako brácha,“ smál se Mathias, který dle údajů váží 74 kilogramů, zatímco vrchař Karel 60 kilo. „Mně by stačilo, kdybych občas tolik nepřemýšlel. V tom je na tom brácha lépe, protože dokáže úplně vypnout hlavu, což se mi někdy tolik nedaří,“ doplnil Karel.

Reklama

Související témata: