Hlavní obsah

Červenobílý festival! Desítky tisíc fanoušků a Dán v úniku? Tohle přesahuje svět cyklistiky, žasl Nielsen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jako roková hvězda si musel připadat dánský cyklista Manus Cort Nielsen během nedělní etapy Tour de France. Třetí dějství nejslavnějšího závodu planety napsalo tečku za úvodem na dánské půdě. A fanoušci ze severu Evropy vzali trasu doslova útokem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih třetí etapy Tour de FranceVideo: sntv

 
Článek

„Atmosféra kolem silnic byla prostě šílená. Ukázalo se, že cyklistika je důležitou součástí naší kultury," vykládal Magnus Cort, devětadvacetiletý závodník týmu Education First. Během sobotní etapy se dostal do úniku a vyhrál všechny tři vrchařské prémie čtvrté kategorie, takže po deseti letech znovu Dán oblékl puntíkatý dres. Tehdy jej vozil Michael Morkov.

Očekávání směrem k úvodu Tour v Dánsku byla obrovská. Ale realita je vysoce překonala. Už během úvodní propršené časovky byly v ulicích Kodaně tisíc diváků, v sobotu byla trasa v obležení a v neděli dorazili především domácí fanoušci v ještě monstróznějším počtu.

A dočkali se parádní odměny. Hned od prvního kilometru šel do sólového úniku Magnus Cort. A diváci byli v extázi, když je domácí závodník míjel. „Atmosféra byla neuvěřitelná, fantastická," žasl Bradley Wiggins, bývalý vítěz Tour působící jako televizní komentátor.

Celkem sto třicet kilometrů si Magnus Cort vychutnával pozornost desítky tisíc diváků, z nichž většina třímala červenobílou dánskou vlajku.

„Překvapilo mě, že jsem se dostal sám do úniku. Prožil jsem úžasný den a užíval si davů u silnice," prohlásil Magnus Cort.

Znovu vyhrál všechny tři vrchařské prémie, a tak v puntíkatém dresu zůstal. Nebylo divu, že už během etapy rozdával úsměvy.

„Byl to pro mě velký den. Nezapomenutelný. Už jsem zažil podium na Tour de France. Ale jet v dresu lídra vrchařské soutěže v rodné zemi, to byl sen," rozplýval se Magnus Cort, když se Tour loučila s dánskou půdou a on návdavkem získal cenu pro největšího bojovníka dne.

„Tohle mi změní život. Tour de France přesahuje cyklistický svět. Vše, co se zde děje, vnímá široká veřejnost. Nikde jsem si nic podobného ani nepředstavil," vykládal dojatě, když podruhé za sebou vystoupil na podium jako lídr vrchařské soutěže.

Reklama

Související témata: