Hlavní obsah

Definitivní sbohem. Česká legenda o víkendu ukončí kariéru. Snažím se si to užít, líčí Štybar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Osmatřicetiletý trojnásobný mistr světa o víkendu uzavře profesionální kariéru. Nedělní start na mistrovství světa v cyklokrosu v Táboře bude pro Zdeňka Štybara tím posledním. „Myslím, že si nemohu vybrat lepší závod pro konec kariéry než právě na domácím šampionátu,“ prohlásil zkušený cyklista.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Zdeněk Štybar na tiskové konferenci před mistrovstvím světa v cyklokrosu.

Článek

Právě v Táboře odstartoval Štybar před 14 lety svou cestu mezi cyklistickou špičku. Na silnici závodil naposledy loni v říjnu. Na cyklokrosovém šampionátu se představí také jako finišman českého týmu v páteční štafetě.

V předchozích sezonách se potýkal s řadou zdravotních potíží. Impulzem k myšlenkám o uzavření kariéry pak byl ale nezájem australské stáje Jayco AlUla, jejíž barvy minulý rok hájil, o prodloužení spolupráce.

S odstupem času Štybar v posledních týdnech zvažoval, že si kariéru na silnici ještě o jednu sezonu prodlouží v domácí kontinentální stáji ATT Investments. „Domluvíme se, ale bude to spíš role poradenská. Spolupráci navážeme, ale abych šel závodit, to by se ještě musely určité věci vyladit,“ říkal tajemně zkušený cyklista.

Nakonec se ale rozhodl, že se rozloučí v Táboře. Na jihu Čech je na roztrhání. Pro organizátory je hlavní tváří šampionátu, klíčovou postavou, která bude mít významný vliv na návštěvnost v táborském areálu Komora. A s ohledem na jeho kontakty v Belgii, kde také trvale žije, se těší i velkému zájmu zahraničních médií. „Poslední dny jsou fakt šrumec. Snažím se to vydržet a nějakým způsobem si to užít,“ poznamenal.

Od pondělí si však bude muset zvyknout na život po konci profesionální kariéry. „Všechno bude jinak. Spíš mám strach, že nebudu mít co dělat,“ vykládal. Už absolvoval kurz na pozici sportovního ředitele, své další plány ovšem zatím prozradit nechtěl. „Nějaké věci v hlavě mám, ale to nestojí za zmínku,“ uvedl rodák z Plané.

Původně zvažoval i účast na nejtěžším etapovém závodu horských kol Cape Epic, kam v březnu pojede třeba i další cyklistická legenda Jaroslav Kulhavý. „Ale je to moc brzy po Táboře, bylo by toho trochu moc. Myslím, že v pondělí padnu,“ usmál se.

Do budoucna ale slavný závod v Jihoafrické republice nevylučuje. „Můžu ho jet z rok, za dva. Kdybych ho jel teď, všichni by chtěli, abych jel na výsledek. Ale já když skončím, chci kariéru vážně ukončit. Už si kolo jenom užívat,“ líčil Štybar.

„Už nebudu koukat na wattmetr, jaký mám jet interval zítra nebo pozítří. Prostě si půjdu užít kolo, až bude hezky. Na výsledky už prostě jezdit nebudu,“ uzavřel.

Reklama