Hlavní obsah

Cyklisté chystají v Miláně protest proti tvrzením o dopingu

Sobotní jednorázový závod Kolem Lombardie zřejmě začne protestem cyklistů proti kontroverzním vyjádřením italského antidopingového vyšetřovatele Ettore Torriho, podle něhož všichni v tomto sportu dopují. Jak vyplývá z rozhovoru obhájce prvenství Philippa Gilberta v deníku Gazzetta dello Sport, patří k organizátorům zamýšlené manifestace i český jezdec Roman Kreuziger, třebaže sám v posledním velkém závodě sezony startovat nebude.

Článek

O formě protestu, v jehož důsledku by měl být sobotní start v Miláně o deset minut opožděn, spolu prý hovořili po telefonu. "Měl by to být způsob jak vyjádřit, že cyklistika neznamená zároveň doping. Spíš že je to momentálně čistší sport než některé jiné, a rozhodně že je to sport, který proti dopingu nejvíc bojuje," uvedl Gilbert.

Torri vyvolal bouři nevole svým tvrzením, že v cyklistice je používání zakázaných prostředků běžnou věcí a všichni jezdci dopují. Osmasedmdesátiletý odborník, jehož rukama prošly například spisy z dopingových afér Ivana Bassa, Alessandra Petacchiho nebo Danila di Luky, proto navrhl podávání podpůrných látek zlegalizovat, pokud tím nebude ohroženo zdraví sportovců. Řekl to týden po zveřejnění pozitivního testu vítěze Tour de France Alberta Contadora.

Závodu Kolem Lombardie se zúčastní vedle Gilberta třeba loňský mistr světa Cadel Evans, Frank Schleck nebo vítěz Vuelty Vincenzo Nibali. Kreuziger již ukončil sezonu a ve startovní listině není, v Miláně však chybět nebude. Jak uvedl na svém webu, čeká jej tam na závěr sezony společná večeře stáje Liquigas, v které letos končí.

Reklama

Související témata: