Hlavní obsah

Cyklistický velikán LeMond se potýká s leukémií, neohrožuje však jeho život

Cyklistické legendě Gregu LeMondovi lékaři diagnostikovali leukémii. Jak ve svém prohlášení první a dosud i jediný americký vítěz slavné Tour de France uvedl, jedná se o chronickou myeloidní leukémii (CML). Tento typ rakoviny krve, jeden ze čtyř základních, lze léčit a není život ohrožující.

Foto: Radek Malina, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Šedesátiletý LeMond, jenž vyhrál nejslavnější závod světa v letech 1986, 1989 a 1990, se potýkal již delší dobu s únavou. Proto podstoupil prohlídku a krevní testy. Nyní je v péči lékařů univerzity v Tennessee, kteří postup konzultují s klinikou Mayo. Populární cyklistický velikán by měl brzy zahájit chemoterapii.

"Nikdo nechce kdykoliv slyšet slovo 'rakovina', ale já musím zároveň říct, že je to pro mě i určitá úleva, protože teď už vím, co je za tím, že jsem se cítil tak špatně. A naštěstí jde o typ leukémie, která neohrožuje či nějak neznehodnocuje můj život," prohlásil LeMond.

"S lékaři jsme se rozhodli pro léčbu, po níž bych se měl už za pár týdnů cítit lépe. V blízké budoucnosti by se můj denní rozvrh měl jen trochu pozměnit a bylo mi řečeno, že za pár měsíců bych měl být v remisi. Dlouhodobá prognóza je velmi příznivá," dodal LeMond, jenž v letech 1983 a 1989 dokázal vyhrát i mistrovství světa.

Reklama