Hlavní obsah

Drsné pády na Tour. Nor zahučel do příkopu, jeho letící kolo málem sejmulo soupeře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divoká 12. etapa cyklistické Tour de France se už od počátku jela v ostrém tempu, což vyústilo i v řadu nepříjemných pádů. Smůla se i dál lepí na paty kazachstánskému týmu Astana, který přišel o dalšího jezdce. S velkým štěstím pak vyvázl bez následků nováček na Staré dámě Nor Torstein Traeen.

Nebezpečné pády a bezpečnost. Příspěvek z pořadu Studio TourVideo: Sport.cz

 
Článek

Severská druhodivizní stáj Uno-X jede svou první Tour de France, stejně jako jeden z jejich závodníků 27letý Traeen. Zatímco jeho parťák Tobias Johannessen sváděl statečný boj v čelní skupině, rodák z Hönefossu na konci pelotonu ve sjezdu nezvládl řízení a se svým bicyklem zahučel do příkopu podél levé strany úzké vozovky.

Jeho kolo se po nárazu nebezpečně vymrštilo zpět na silnici a málem srazilo Němce Nilse Politta, který však úhybný manévr zvládl výborně a mohl pokračovat v závodě. Etapu nakonec bez problémů dokončil i Traeen, jenž obdržel nové kolo a finišoval na 79. místě.

Ještě dříve nastala v zadní části pelotonu hromadná kolize, zřejmě kvůli nepovedené občerstvovací předávce bidonu. Na zemi se ocitla asi pětice jezdců včetně Giulia Cicconeho, jednoho z hlavních adeptů na etapové prvenství z některého z úniků. S odřeným kolenem ale pokračoval dále.

S mnohem horšími následky skončil po pádu v zatáčce ve sjezdu už po 27 kilometrech Španěl David de la Cruz. Jeho incident nezachytily televizní kamery, které už jen sledovaly, jak se vítěz etapy na Vueltě svíjí v bolestech a drží se za pravou ruku.

Závod nuceně opustil, Astana tak už po hvězdném sprinterovi Marku Cavendishovi a dalším Španělovi Luisi Leónu Sánchezovi přišla už o třetího jezdce. „Davidovi nebyly odhaleny žádné zlomeniny, vyvázl s pohmožděním pravého lokte, ramene a levé kyčle," uvedla Astana na svém Twitteru.

Pokračuje i trápení giganta Soudal Quick-Step. Belgická stáj od roku 2012 vždy vyhrála na Tour de France alespoň jednu etapu, většinou jich bylo i daleko víc, tentokrát však na prvenství čeká. Nejaktivnější je Julian Alaphilippe, ale z úniků zatím vždy odpadl.

A výhru už s jistotou nezapíše ten, od něhož se to nejvíce očekávalo. Nizozemský sprinter Fabio Jakobsen se po pádu ve 4. etapě trápil, poté dojel nejlépe patnáctý a před včerejší 12. etapou se rozhodl odstoupit. Dost možná by totiž v následujících třech alpských etapách nestihl časový limit.

S ním měl už nyní problém australský spurter Caleb Ewan. Pětinásobný etapový vítěz Tour de France, jenž letos finišoval druhý a třetí, odpadl už v úvodních kilometrech a do cíle dojel úplně poslední v objetí s týmovým kolegou De Buystem a ztrátou přes 37 minut. Časový limit o šest minut stihl, mnohem těžší práce ho ale čeká v následujících dnech.

Reklama

Související témata: