Hlavní obsah

Drsný pád v brutálním stoupání. Nibali ale předvedl strhující stíhací jízdu. Přesto z Tour odstupuje

Aktualizováno

Nevypadal vůbec dobře. Držel se za rameno a tvář měl zkřivenou bolestí. Italský cyklista Vincenzo Nibali v dojezdu dvanácté etapy na Tour de France při stoupání na Alpe d´Huez okusil tvrdost asfaltu legendárního stoupání po kontaktu s diváky. Přesto po strhujícím výkonu eliminoval ztrátu a cílem projel jen třináct vteřin za vítězným Thomasem. Nicméně vyšetření v nemocnici odhalilo zlomeninu desátého obratle. Vítěz Tour z roku 2014 se proto rozhodl ze závodu odstoupit.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Vincenzo Nibali se zdraví s fanoušky po 11. etapě Tour de France. To ještě nevěděl, jaký pád ho v té následující potká.

Článek

„Takové věci se prostě stávají. Fanoušků kolem trati je spousta, v daném místě nebyly žádné bariéry a cesta se prostě zúžila," vyprávěl Nibali cestou na antidopingovou zkoušku.

Zdálo se, že brutální stoupání zvládá bez obtíží. Deset kilometrů před cílem se pokusil o útok, následně se držel s přehledem ve skupině favoritů. Problémy podle všeho způsobila policejní motorka. „Byly tam dvě a jely hodně blízko naší skupiny. Snažili se ochránit Frooma, ale mám pocit, že situaci jen zhoršovali," přemítal Nibali.

Než nasedl na kolo, zdálo se, že jeho naděje na boj o celkové umístění budou rozmetány. Jenže předvedl výbornou stíhající jízdu. A v cíli etapy byl sedmý, celkově je čtvrtý s odstupem dvou minut a sedmatřiceti sekund. „Cítil jsem se dobře, moje forma je dobrá. Měl jsem v plánu, že zaútočím, ale najednou jsem šel k zemi," posteskl si Nibali.

Může doufat, že rozhodčí mu vrátí ztracený čas stejně jako v jednom z předešlých ročníků, kdy stejný problém potkal právě čtyřnásobného vítěze závodu a obhájce vítězství. Froome tehdy při stoupání na Mont Ventoux spadl po kolizi s fanoušky. „Jenže on byl tehdy lídrem závodu, nosil žlutý trikot," nechtěl si Nibali dělat plané naděje.

Ty definitivně zhasly po vyšetření v nemocnici. Žralok ze Sicílie, jak se italskému jezdci přezdívá, utrpěl zlomeninu desátého obratle a také se mu špatně dýchalo. Proto se rozhodl, že ze závodu raději odstoupí.

V průběžném pořadí patřilo Nibalimu čtvrté místo se ztrátou 2:37 na vedoucího Gerainta Thomase ze Sky.

Reklama

Související témata: