Hlavní obsah

Elita jde do boje! Tour de France jako inspirace, že se velký sport vrací

Praha

Devatenáct týmů World Tour doplněných o tři formace z druhé divize (Arkéa Samsic, B&B Hotels-Vital Concept, Total-Direct Energie), celkem 176 cyklistů lačných po slávě, kterou garantuje úspěch na Tour de France, nejslavnějším závodě planety. Kdo bude při 107. ročníku Staré dámy startujícím v sobotu v Nice hrát jakou roli?

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto.

Článek

AG2R La Mondiale

Hlavní postavou francouzského týmu je domácí miláček Romain Bardet. V roce 2016 byl celkově druhý, o rok později třetí a v minulém roce ovládl vrchařskou soutěž. Podle původního plánu chtěl letos na Giro, ale kvůli pandemii změnil plány. Je mimořádně motivovaný, protože jde o poslední účinkování v týmu. Na příští dvě sezony má kontrakt u týmu Sunweb.

Počet celkových prvenství: 0

Počet etapových prvenství: 18

Arkéa-Samsic

Tým patřící do druhé divize světa profesionální cyklistiky najal pro letošní sezonu Naira Quintanu. A kolumbijský vrchař po odchodu z Movistaru v úvodu sezony zářil. Ovládl Tour de La Provence, pak Tur du Var, jednu etapu při Paříž Nice, kde upadl, a po restartu sezony byl třetí na Tour de l´Ain. V letech 2013 a 2015 byl na Tour druhý, o rok později třetí. Nyní je znovu připraven k boji o žlutý trikot.

Počet celkových prvenství: 0

Počet etapových prvenství: 0

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

👋 Bonjour @villedenice 👋 Bonjour @letourdefrance #TDF2020 📸 A.S.O / @_alexbroadway_ @thomas_maheux

Příspěvek sdílený Tour de France™ (@letourdefrance),Srp 27, 2020 v 2:02 PDT

Astana

Tým vedený bývalou hvězdou Alexandrem Vinokurovem zažíval skvělé časy v dobách, kdy jeho dres oblékali Contador, Armstrong či Nibali. Nyní je hlavní hvězdou Miguel Angel López, který byl na stupních vítězů při Giru i Vueltě. Na Tour de France jej čeká debut. Ovšem je pod velkým tlakem, protože tým čelí ekonomickým problémům a nutně potřebuje skvělý výsledek.

Počet celkových prvenství: 2

Počet etapových prvenství: 12

B & B Hotels-Vital Concept

Druhodivizní francouzský tým funguje teprve třetí sezonu a půjde o jeho premiéru na Tour de France. Klíčovou postavu je Bryan Coqucard, jenž se zaměřuje na spurty. V letech 2015 a 2016 se mohl pochlubit finišem v některé z etap na druhé příčce. Tři roky na Tour nestartoval a věří, že nyní se konečně dočká triumfu.

Počet celkových prvenství: 0

Počet etapových prvenství: 0

Bahrajn McLaren

Princ Nasser bin Hamad Al Khalifa založil tým, v jehož dresu prožil jedinou silniční sezonu kariéry i český cyklista Ondřej Cink. Cílem formace je uzmout vítězství na Grand Tour. Nibali sen šejků nenaplnil, a tak dostal důvěru Mikel Landa, který se po letech ústrků v Astaně, Sky a Movistaru dočkal jasné pozice lídra. Trasa protkaná kopci by měla Landovi sedět.

Počet celkových prvenství: 0

Počet etapových prvenství: 2

Bora-Hansgrohe

Formace, která vznikla na základech týmu NetApp, jehož dres oblékali Jan Bárta či Leopold König. Nyní je hlavní hvězdou Peter Sagan, sedminásobný vítěz bodovací soutěže nejslavnějšího závodu světa. Bora má však muže i pro celkové pořadí. Emanuel Buchmann byl v minulém roce čtvrtý v konečném účtování. A nyní chce ještě výše. Je však otázka, zda jej nepoznamenaná pád při generálce Critérium du Dauphiné.

Počet celkových prvenství: 0

Počet etapových prvenství: 6

CCC

Polská formace převzala v roce 2019 pozici BMC Racing. A čelí hrozbě krachu, protože obuvnický gigant oznámil po sezoně odchod ze světa cyklistiky. Ve Francii tak bude bojovat o přízeň sponzorů. Greg van Avermaet coby olympijský šampion už dvakrát okusil pocit radosti z vítězství v etapě na Tour, stejně jako Matteo Trentin. Jejich úkolem bude znovu bojovat o dílčí úspěchy. O ten se pokusí i český vrchař Jan Hirt. O celkové umístění se porve Ilnur Zakarin

Počet celkových prvenství: 0

Počet etapových prvenství: 6

Cofidis

Deset let francouzský tým fungoval v druhé divizi, ale letos se vrátil mezi elitu a sedmadvacetiletý lídr Guillaume Martin má za úkol vybojovat elitní desítku. Po třetí příčce v Critérium du Dauphiné určitě nejde o nereálný úkol.

Počet celkových prvenství: 0

Počet etapových prvenství: 10

Deceuninck Quick Step

Minulý rok byl ještě v průběhu posledního týdne Julian Alaphilippe ve žlutém trikotu a živil naděje Francie, že domácí jezdec po letech znovu bude v Paříži na nejvyšší příčce. Nakonec v etapě ukončené předčasně kvůli sesuvům půdy po předchozích bouřích žlutý trikot lídra ztratil. Alaphilippe se hodlá zaměřit na etapová prvenství, stejně jako jeho týmový kolega Sam Bennett, určený npro spurty v rovinatých etapách. Ambice na dílčí triumf neskrývá ani Zdeněk Štybar.

Počet celkových prvenství: 0

Počet etapových prvenství: 39

EF Pro Cycling

Americká sestava sázející na letku vrchařů z Kolumbie může být v nevyzpytatelném ročníku velkým překvapením. Ambice na celkové pořadí má Rigoberto Urán, který byl v roce 2017 celkově druhý. V sestavě nechybí ani vítěz Critérium du Dauphiné Daniel Martínez a vrchařské schopnosti má rovněž jejich teprve třiadvacetiletý krajan Sergio Higuita.

Počet celkových prvenství:

Počet etapových prvenství: 8

Groupama-FDJ

Francouzská formace se může pochlubit nejdelším partnerstvím ve sportu, protože FDJ je sponzorem týmu už třiadvacet let. Hlavní hvězdou je Thiabaut Pinot, který minulý rok držel naděje celé Francie na celkové prvenství, jenže zraněné koleno jej donutilo odstoupit se slzami v očích. Slíbil, že se vrátí silnější...

Počet celkových prvenství: 0

Počet etapových prvenství: 13

Ineos

Pětkrát v řadě britská formace ovládla Tour de France. Chris Froome, Geraint Thomas a Egan Bernal jsou zapsáni u trofeje jako šampioni. Jenže první dva kvůli slabé výkonnosti nedostali důvěru. Klíčová role byla svěřena obhájci prvenství Bernalovi, jehož podpoří Ekvádorec a loňský vítěz Gira Carapaz. Unesou velké břemeno v součtu se záměrem pořadatelů, kteří postavili trasu k ukončení vlády britského týmu?

Počet celkových prvenství: 7

Počet etapových prvenství: 17

Izrael Start-Up Nation

Nástupce formace Kaťuša, který pro příští sezonu angažoval Chrise Frooma. Letos však bude formace, kde je jedním ze sportovních ředitelů René Andrle,spoléhat na služby Dana Martina, který má na kontě tři umístění v top 10. Šestadvacetiletý Guy Niv bude první Izraelcem, který pojede Tour de France.

Počet celkových prvenství: 0

Počet etapových prvenství: 0

Jumbo-Visma (WT)

Jediným úkolem nizozemské stáje je ukončit vládu Ineosu. A adeptů je v dresu bývalého týmu Rabobank několik. Slovinec Primož Roglič vyhrál minulý rok Vueltu a v letošní sezoně zářil až do Critérium du Dauphiné, které opustil po pádu. Snadno jej může zastoupit nizozemská hvězda Tom Dumoulin, vítěz Gira 2017. V záloze čítá Sepp Kuss, pětadvacetiletý Američan. A zářit nepochybně bude Wout van Aert, který vyhrál Strade Bianche a Milán-San Remo.

Počet celkových prvenství: 0

Počet etapových prvenství: 57

Lotto Soudal

Belgická formace se zaměřuje na dílčí úspěchy a celkové pořadí nechává borce v jejích dresech chladným. Pouhých 165 centimetrů vysoký Australan Caleb Ewan minulý rok ovládl při premiéře na Tour de France tři etapy a je jedním z nejlepších spurterů pelotonu.

Počet celkových prvenství: 0

Počet etapových prvenství: 38

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Slovenská hvězda Peter Sagan před startem Tour de France.

Mitchelton-Scott (WT)

Australský tým vytvořený v roce 2012 a financovaný podnikatelem Gerrym Ryanem.

Počet celkových prvenství: 0

Počet etapových prvenství: 7

NTT Pro Cycling

Třicetiletý Giacomo Nizzolu se má v dresu italského šampiona pokusit o pozici na stupních vítězů pro tým, který v minulosti fungoval pod názvem MTN-Qhubeka a Dimension Data. Nyní má japonského sponzora a na pozici ředitele je Bjarne Riis, který je vítězem Tour a fungoval jako šéf Saxo Bank či Tinkoff Saxo, kde se potkal s Romanem Kreuziger. Právě český cyklista by v dresu NTT při desátém startu na Tour rád naplnil sen o etapovém prvenství.

Počet celkových prvenství: 0

Počet etapových prvenství: 6

Movistar Team (WT)

Formace, která dlouhé roky patřila k adeptům na prvenství, ale nejasná taktika a vnitřní pnutí bránily v cestě za žlutým dresem. Nairo Quintana a Mikel Landa vyklidili pozice. Lídrem bude talentovaný Enric Mas, záda mu bude krýt nevyzpytatelný veterán Alejandro Valverde.

Počet celkových prvenství: 7

Počet etapových prvenství: 34

Tým Sunweb (WT)

Největší hvězdy se rozhodly zaměřit na Tour de France, která je mimořádně náročná. I proto se tým pokusí sbírat hlavně etapová prvenství. Pětadvacetiletý nizozemský spurter Cees Bol se zaměří na rovinaté etapy, Tiesj Benoot má naději na dílčí triumf ve zvlněných etapách.

Počet celkových prvenství: 0

Počet etapových prvenství: 16

Total-Direct Energie

Francouzský tým z druhé divize, v jehož barvách v minulosti zářili Thomas Voeckler či Sylvain Chavanel. Jejich nástupcem je Lilian Calmejane. Na celkové prvenství určitě nepojede, ale z úniku může vyhrát etapu. V roce dvaceti let existence stáje by šlo o parádní odměnu.

Počet celkových prvenství: 0

Počet etapových prvenství: 10

Trek-Segafredo

Americká formace s výrazným italským vlivem. Za vše hovoří, že do týmu přestoupil před letošní sezonou Ital Vincenzo Nibali. Ale ten se soustředí na Giro, a tak tým ve Francii bude spoléhat na dvojici Richie Porte a Bauke Mollema. Australan pojede už desátou Tour de France, ovšem jeho maximem je pátá příčka z roku 2016. Rovněž třiatřicetiletý nizozemský dlouhán bude na startu Staré dámy podesáté. Jenže nejlépe byl šestý už v roce 2013.

Počet celkových prvenství: 0

Počet etapových prvenství: 5

Emirates Team UAE (WT)

Je mu teprve jednadvacet let. I přesto na jeho nohy spoléhá celý tým. Slovinec Tadej Pogačar v minulém roce vyhrál tři etapy na Vueltě, kde byl v konečném účtování třetí při debutu na Grand Tour. Unese velký tlak a zvládne premiéru na Tour de France?

Počet celkových prvenství: 0

Počet etapových prvenství: 14

Reklama