Hlavní obsah

Flückiger tvrdí, že vědomě nedopoval a doplatil na špatné vyhodnocení testu

Švýcarský závodník na horských kolech Mathias Flückiger odmítl, že by si k lepším výkonům vědomě pomáhal zakázanými prostředky. Nález anabolické substance zeranolu, kvůli němuž přišel v minulých týdnech o start na mistrovství světa i Evropy, byl podle názoru třiatřicetiletého bikera chybně vyhodnocený.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto.

Článek

Stříbrný olympijský medailista v cross country Flückiger, jenž se v posledních letech zařadil mezi nejužší světovou špičku disciplíny, má kvůli dopingu pozastavenou činnost tři týdny. Závodit nemůže od doby, kdy vyšlo najevo, že měl během národního šampionátu v Leysinu začátkem června pozitivní test na anabolika.

Švýcar se k celé věci poprvé vyjádřil v tiskovém prohlášení. Obhajobu založil na špatných postupech při vyhodnocení testu, jehož výsledek měl být podle Flückigerova mínění vyhodnocen jako atypický, ale nikoliv jako pozitivní. "Rozhodně jsem zeranol nepožil vědomě," zdůraznil Flückiger.

Zároveň vznesl vážná obvinění proti antidopingové organizaci Swiss Sport Integrity, kterou nařkl, že nepostupovala podle procedur, jak je nastavila mezinárodní antidopingová agentura WADA. Ta zkraje loňského června vydala pokyny, jak postupovat u případů možné kontaminace masa ve snaze zabránit předsudkům a falešným obviněním.

"Množství nalezené ve vzorku A (0,3 ng/ml) je nižší než hraniční hodnota možné kontaminace masem (5 ng/ml)," uvedl Flückiger, jenž navíc podle vlastního vyjádření předložil dva negativní antidopingové vzorky pár dní před i pár dní po testu z 5. června, který byl vyhodnocen jako pozitivní.

Laboratoř v Lausanne, akreditovaná agenturou WADA, dává závodníkovi za pravdu a připouští možnost konzumace kontaminovaného masa. I s ohledem na to, že zeranol není znám jako dopingová látka a takto malé množství nemá žádný efekt na zvýšení výkonnosti.

Fakt, že Flückigerův případ není jednoznačný, naznačuje i skutečnost, že až dosud nebyl proveden test vzorku B. Biker sám se snaží najít vysvětlení "netypického" výsledku. Vyžádal si všechny dokumenty spojené s testováním a chce se bránit vedle jiného i analýzou vlasů. Ujistil zároveň Swiss Sport Integrity, že bude plně spolupracovat při vyšetřování.

Reklama