Hlavní obsah

Jatka už v první etapě. Po Masovi odstupuje také další adept na pódium Tour de France

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Takové trable jezdců na celkové pořadí Tour de France už v samotném úvodu jsou nevídané. První etapa startující i finišující v Bilbau přinesla nečekaná jatka. Starou dámu museli po pádu ve sjezdu opustit španělský jezdec Enric Mas a ekvádorský šampion Richard Carapaz. Ten sice etapu v bolestech dokončil, ale zdravotní problémy ho dál nepustí.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Richard Carapaz po pádu v první etapě Tour de France.

Článek

Inkriminovaný moment, kdy Mas s Carapazem spadli ve sjezdu z Cote de Vivero 22 kilometrů před cílem, televizní kamery nezachytily. „Jel jsem kousek za Enricem. Prostě sjel ze silnice a přepadl přes řídítka. Je to nešťastné, den na ho*no," štvalo Masova týmového kolegu z Movistaru Mattea Jorgensona.

Španělský vrchař, který dojel na Tour celkově šestý před dvěma roky a ještě o příčku lépe o rok dříve, už se na kolo nevrátil. Není se čemu divit, vyšetření v nemocnici odhalilo zlomenou pravou lopatku.

Carapaz sice po pádu hned věděl, že ztratil naděje v celkovém pořadí, ale předvedl srdce bojovníka. Ještě se vyškrábal na kolo a s více než patnáctiminutovou ztrátou na vítězného Adama Yatese dojel do cíle.

Úsilí ale přišlo vniveč. Jeho stáj EF Education-EasyPost totiž večer po rentgenovém vyšetření zveřejnila, že na start druhé etapy už se třetí muž Tour de France z roku 2021 nepostaví. Důsledek tvrdého pádu? Ošklivě sedřené levé koleno, ale především drobná zlomenina čéšky. To je pro ekvádorského mistra, který mohl znovu pomýšlet klidně na pódium, velká smůla.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.