Hlavní obsah

Tragédie švýcarského cyklisty zasáhla peloton. Při sjezdech už to budu mít vždy v hlavě, ví kolega

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smrt 26letého švýcarského cyklisty Gina Mädera, který minulý týden v nemocnici podlehl následkům hrozivého pádu na domácím závodě Tour de Suisse, zasáhla celou cyklistickou veřejnost. Nejvíc pak samozřejmě samotné jezdce, kteří týdenní etapák ve Švýcarsku absolvovali. „Po nehodě už fakt nikdo na závodění nemyslel a hlavou se nám honila spousta otázek,“ říká Alexis Renard, francouzský cyklista ze stáje Cofidis.

Foto: Profimedia.cz

Francouzský závodník stáje Cofidis Alexis Renard.

Článek

Zatímco Mäder byl po resuscitaci převezen vrtulníkem do nemocnice, kde bojoval o život, v pelotonu se řešila důležitá otázka. Byl tenhle závěrečný sjezd z průsmyku Albula nutný? Kritizoval ho už mistr světa Remco Evenepoel a na jeho nebezpečnost upozornil i Renard. „Je složité sjíždět po tak dlouhé a náročné etapě. Koncentrace už není taková," připouští. Sám ale inkriminovaným místem projížděl až 20 minut po nehodě a neměl důvod riskovat.

Podle dalšího jezdce Cofidisu Pieta Allegaerta byl sjezd sice rychlý, ale ne tak nebezpečný. „Hlavní je zůstat stále soustředěný. Na Tour de Suisse navíc v nebezpečných zatáčkách stojí signalisté," říká 28letý belgický cyklista.

Mäderova nehoda ho ale samozřejmě také hodně zasáhla. „Už když jsem místem projížděl, tušil jsem, že to je špatné. Ale ne, že až tak špatné. Ani ráno jsme ještě neměli žádné informace. Bohužel ty nejhorší přišly až těsně před plánovaným startem. Psychicky to bylo fakt složité. Myslel jsem jen na to, abych se vrátil domů k manželce a dvouměsíční dceři," vykládá Allegaert.

Jeho krajan Evenepoel pak sobotní výhru daroval do nebe zesnulému Švýcarovi. „Nebyl žádný jiný závodník, který by mohl uctít Ginovu památku lépe než Remco," oceňuje hvězdu Allegaert. Sám letos prožil tvrdý pád na Paříž-Roubaix, ale vyvázl „jen" s otřesem mozku, zlomeným nosem a hypertenzí krku.

I po těchto zkušenostech však neplánuje ve sjezdech výrazně zpomalovat. „Nemůžete na to moc myslet. Kdybych začal přemýšlet, že se řítím takovou rychlostí a mám na sobě jen helmu, začal bych se bát, což ve sjezdu nejde. Musím pořád zůstat soustředěný," popisuje Belgičan.

Připouští však, že v pelotonu může být po tomto incidentu strach trochu znát. „Ale pořád je to závod," dodává. Jeho kolega z Cofidisu Renard však přiznal, že z rychlých sjezdů obavy má. „Pár pádů už jsem měl a trochu strach mám. A tuhle nehodu na Tour de Suisse už vždycky budu mít někde vzadu v hlavě," ví 24letý francouzský cyklista.

Odvaha, schopnost překonat sebe sama a týmový duch jsou hodnoty, které sdílí Cofidis prostřednictvím sponzoringu cyklistiky.Video: Cofidis

Upozornil také, v čem jsou sjezdy nejvíc nebezpečné. „Cítíme v nich rychlost, ale netušíme, jestli jedeme 100 kilometrů v hodině, nebo 60. Nad tím není čas přemýšlet. Musíme se koncentrovat a brzdit ve správný moment, protože když se snažíte zabrzdit pozdě až v zatáčce, sjedete ze silnice," líčí Renard.

Od 1. července ho čeká první Tour de France v kariéře, kde bude plnit roli domestika v kopcích i pro sprintera Bryana Coquarda. „Moc se těším, Tour de France je největší závod na světě," uvědomoval si Renard. „Snad dostanu šanci i v nějaké etapě," doufá.

Reklama

Související témata: