Hlavní obsah

Kostky jsou vrženy! Trať Pekla severu dostala razítko, bahenní lázně prý nehrozí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čas letí jako splašený a královna jarních klasik nezadržitelně klepe na dveře. Už tuto neděli vyrazí cyklistická elita vstříc 257 kilometrům na trase z Compiégne do Roubaix, aby se na tamním velodromu poprala o jeden z nejslavnějších vavřínů. V úterý prošla trať jubilejního 120. ročníku závodu úspěšně inspekcí.

Foto: Profimedia.cz

Podobný obrázek by během letošního ročníku závodu Paříž-Roubaix neměl vzniknout, předpověď slibuje dobré podmínky.

Článek

Pozornost inspektorů na trati třetího z Monumentů se pochopitelně hodně soustředila na 29 dlážděných úseků, které jsou symbolem Roubaix. A které v případě nepříznivých podmínek umí udělat z tradiční klasiky opravdové peklo. Ale pozor - v letošním roce by podmínky mohly hrát do karet čistému závodění.

„V úterý ráno jsme úseky projeli. Místy bylo mokro a trochu bláta. Do startu by mohlo ještě trochu zapršet, v neděli by ale podle předpovědi mělo být krásně," poznamenal pro belgický web Sporza ředitel závodu Thierry Gouvenou. Pokud by se podmínky měly zhoršit, mají pořadatelé k ruce zástupy pomocníků z místních municipalit, kteří jsou připraveni vyrazit vyčistit trať jak na sobotní závod žen, tak na nedělní souboj mužů.

Vyhlášené úseky jako Arenbergský les, Mons-en-Pévéle nebo Carrefour de l'Arbre tak v letošním ročníku nemusí být takovým strašákem. A je možné, že bude v ohrožení i loňský rekord Dylana van Baarla, který trať zvládl průměrnou rychlostí 45,8 km/h v čase 5:37:01 hod.

Roubaix na velikonoční neděli tradičně uzavře jarní blok klasik na kočičích hlavách a cyklistický svět už vyhlíží mezi 175 startujícími vyvoleného, který stane po boku legend. Při neúčasti Tadeje Pogačara, který minulou neděli senzačním způsobem ovládl druhý letošní Monument Kolem Flander, jsou v hledáčku především Mathieu van der Poel a Wout van Aert.

Sebevědomí prvně jmenovaného posílil minulý týden úspěšný nástup, na který Belgičan nedokázal reagovat. Van Aertovi zase hraje do karet konsolidovanější výkon týmu Jumbo-Visma, triumf na E3 v Harelbeke i suverénní vystoupení na klasice Gent-Wevelgem, kde po úniku daroval vítězství týmovému parťákovi Christophu Laportovi.

Experti ovšem upozorňují rovněž na Madse Pedersena, který byl hodně vidět minulou neděli ve Flandrech, Stefana Künga i obhájce prvenství Van Baarla.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.