Hlavní obsah

Král Tour Wiggins přestal pít a pobláznil Británii. Byl jsem skoro alkoholik, přiznal

Paříž

Poprvé za 99 let má Tour de France britského krále. Jmenuje se Bradley Wiggins. Narodil se v Belgii, jeho táta byl Australan, máma Angličanka. Vypadá jako z jiného světa. Se svými nezaměnitelnými licousy připomíná trochu Sherlocka Holmese a mnozí o něm tvrdí, že se minul dobou.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Bradley Wiggins po triumfu na Tour de France

Článek
Fotogalerie

„Je to klasický hippie. Měl jezdit v šedesátých letech s kytarou na zádech," napsal v žertu v internetové diskusi jeden z fanoušků. „Ale je to náš Brad. Všichni ho zbožňujeme," dodal na adresu vyzáblého potetovaného maníka.

Ano, Británie má v předolympijském čase nového hrdinu. V zemi, kde se cyklistika dlouhé roky krčila ve stínu fotbalu, ragby, kriketu, dostihů a možná i šipek, zažívá najednou obrovský boom. Cyklistické oddíly za poslední rok zaznamenaly velký nárůst členské základny, cykloobchodům rapidně stoupají tržby. Přenosy z Tour běžely v hospodách na velkoplošných obrazovkách, což byla donedávna rovnou věc nemyslitelná. Kdo za to může? Wiggins!

Bradley Wiggins
Narozen: 28. dubna 1980 v Gentu
Výška/váha: 190 cm/69 kg
Bydliště: Eccleston
Stav: ženatý, manželka Catherine, syn Ben, dcera Isabella
Přezdívka: Wiggo
Největší úspěchy: vítěz Tour de France 2012, vítěz etapových závodů Critérium Dauphiné (2011, 2012), Paříž–Nice (2012), Kolem Romandie (2012), vicemistr světa v časovce (2011), 3. Na Vueltě (2011), 4. na Tour de France (2009). Jako dráhař získal 6 medailí na olympijských hrách a 11 na mistrovství světa. Jeho parádní disciplínou je stíhačka.
Týmy: Linda McCartney (2001), FDJ (2002–03), Crédit Agricole (2004-05), Cofidis (2006–07), High Road (2008), Garmin (2009), Sky (2010–?)
Zajímavosti: sbírá skútry a kytary, hlavně ze 60. a 70. let minulého století. Na kytaru sám hraje, je velkým hudebním fanouškem. Módní značka Fred Perry prodává populární kolekci retro oblečení pod jeho jménem.

„Je to největší počin v historii britského sportu," řekl Sir Chris Hoy, excelentní dráhový cyklista, majitel tří zlatých z olympiády v Pekingu. „Vím, že britská královna asi nesleduje můj Twitter. Ale kdyby náhodou, dejte prosím Bradleymu ten nejvyšší šlechtický titul," napsal v žertu německý cyklista Jens Voigt, jeden z matadorů Tour. Wiggins je držitelem Řádu britského impéria, ale titul Sir ještě používat nesmí. Ale jistě je to jen otázka času.

Fandil mu i Lineker

„Dík všem za podporu, psala mi spousta sportovců," prozradil král Tour. Jeho výkony nenechaly v klidu ani například fotbalisty, s gratulacemi přispěchali mj. stoper Manchesteru United Rio Ferdinand či bývalý anglický reprezentant Gary Lineker.

Wigginse zbožňuje nejen Británie, ale i Francie. Možná díky tomu, že hovoří plynně francouzsky, neboť řadu let působil v tamních týmech, možná pro jeho upřímnost. Na všechno odpovídá naplno, neschovává se za žádné fráze. Vždy tvrdě vystupoval proti dopingu, Francouzi mu dokonce dali přezdívku Le Gentleman Wiggins.

„Neříkám, že když jsem žil v jednadvaceti sám ve Francii, občas mě myšlenky na nějaké blbosti jako doping nenapadly. Ale nikdy jsem to nevzal. Byl jsem profík a věděl jsem, že chci jít čistou cestou," tvrdil.

Cyklistiku měl asi v genech po tátovi. Tím je někdejší australský cyklista Gary Wiggins. Když poznal Bradovu matku Lindu, šla s ním do Belgie, kde závodil za tamní profesionální týmy. V Gentu se šťastnému páru narodil malý Bradley, ale idylka dlouho netrvala.

Takřka alkoholik

Otec rodinu opustil, když byly synovi dva roky. S matkou se vrátil do Londýna, kde ho vychovával otčím. Se svým skutečným otcem se nebavil dlouhých čtrnáct let. Ale že na něj byl táta patřičně pyšný, to se ukázalo až po jeho smrti. V jeho bytě našli stovky výstřižků a fotek dokumentujících Bradleyho kariéru.

Ta se dlouho nesla hlavně ve znamení úspěchů na dráze, až poslední roky to u něj vyhrává na celé čáře silnice. Ale k tomu, aby vyhrál Tour, musel ujít dlouhou cestu. „Zhubnul jsem, upravil jsem stravu. Hodně jsem změnil životní styl. A přestal jsem chlastat. Vůbec nepiju. Přitom po olympiádě v Aténách 2004 jsem byl skoro alkoholik, měl jsem s pitím velké trable," přiznal bez váhání v jednom z rozhovorů pro francouzskou televizi.

Když se naplno vrhl na silnici, šel do ní hned s ambicemi. „Jsem tady, abych oblékal žlutý dres na těch největších závodech. Nechci být jen jedním z mnoha v balíku," řekl před pár lety. I v České republice Wiggins závodil. Před deseti lety tady startoval jako neznámý britský silničář na etapovém závodě Ytong Bohemia Tour v okolí Berouna, v časovce skončil třetí. Mimochodem ji tenkrát vyhrál další dnes slavný muž: Fabian Cancellara.

Wiggins je člověk, který se s ničím moc nepárá. Obě zlaté olympijské medaile z Pekingu si schoval do ponožky a dal je do skříně. „Bude sranda, až jednou umřu a děti to najdou," prozradil ve své autobiografii.

Vítězstvím na Tour se mu splnil sen, pro který dlouhé roky žil. „Kvůli tomuhle trávíme měsíce mimo domov a nestíháme slavit narozeniny dětí. Musíme dřít na soustředěních a tohle je odměna," přiznal.

Chce zlato z Londýna

Žlutý trikot oblékl po sedmé etapě a už ho nepustil. Na konto si připsal dvě etapová vítězství. Opanoval obě časovky, v prologu skončil druhý. „Bylo to neskutečné," prozradil v sobotu, když stanul na nejvyšším stupni.

Wiggins se teď nemůže nechat nést na vlně euforie. Čeká ho olympiáda na domácí půdě, kde chce zlato z časovky a pak pomoci britskému týmu, aby v jeho dresu vyhrál spurtér Cavendish silniční závod. On sám je na nenáročném profilu trati prakticky bez šance. Na dráze startovat nebude, to rozhodnutí udělal dřív.

„Prioritou byla Tour a já toho ani na minutu nezalitoval. A teď už myslím jen na olympiádu. Hned letím zpátky domů a budu se koncentrovat jen na olympiádu. Novináři mají smůlu," dodal s úsměvem muž, který by si po triumfu na Tour mohl podle odhadů marketingových expertů přijít na reklamě na 5 miliónů liber. „V Británii to teď bude největší trhák," má jasno jeden z nich.

„Aby ne. Když před třemi roky vznikl náš tým, řekl jsem: Do pěti let budeme mít britského vítěze Tour de France. Čistého vítěze. Všichni se mi smáli. Teď je to realita. Máme prvního a druhého na Tour," řekl šéf týmu Sky Dave Brailsford.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.