Hlavní obsah

Jedna, dva, tři. Jumbo-Visma kraluje Vueltě a míří za historickými zápisy, vítěz v slzách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Takovou dominanci jednoho týmu snad ještě cyklistický svět neviděl. Královskou 13. etapu Vuelty naprosto opanovala nizozemská stáj Jumbo-Visma, která obsadila první tři místa. A ta okupuje i v celkovém pořadí. Největší konkurent totiž naprosto vyhořel.

Foto: Profimedia.cz

Královskou 13. etapu cyklistické Vuelty ovládl Dán Jonas Vingegaard.

Článek

Nejsilnější tým současnosti přijel na Vueltu s cílem vyhrát i třetí Grand Tour sezony, což se nikomu v historii nepovedlo. Do dějin se navíc může zapsat dalším unikátním kouskem, reálně totiž může pomýšlet na kompletní obsazení pódiových pozic.

Červený trikot stále drží superdomestik Sepp Kuss, který už plnil klíčovou roli na Tour de France i Giru. A teď by od týmu mohl dostat dárek v podobě celkového vítězství. Nejvíc ho totiž ohrožuje slovinský kolega Primož Roglič a dvojnásobný šampion Tour de France Jonas Vingegaard. Ten zaútočil v závěrečném stoupání na slavný pyrenejský vrchol Tourmalet a dojel si pro etapový triumf.

„Jsem nadšený, asi jsem si nemohl představit lepší den. Moje dcera Frida totiž slaví třetí narozeniny, chtěl jsem vyhrát pro ni,“ říkal dojatě se slzami štěstí v očích dánský vítěz. Sám nechápal, že jeho tým takhle rozdrtil veškerou konkurenci. „Tohle jsme si ani nevysnili,“ připustil Vingegaard.

Obhájce prvenství a největší rival Remco Evenepoel totiž odpadl hned na prvním ze tří těžkých stoupání. I přes podporu týmu Soudal Quick-Step včetně českého vrchaře Jana Hirta však ztratil naděje na boj v celkovém pořadí. Do cíle totiž dorazil s propastnou ztrátou 27 minut.

A co další soupeři? Marc Soler se z druhé pozice propadl až na šesté místo. Nejblíže k suverénní trojici je tak jeho parťák z SAE Team Emirates Juan Ayuso, následuje další Španěl Enric Mas. Belgičan Evenepoel klesl až na 19. pozici, což ovšem jemu, ale třeba i Hirtovi otevírá šanci zaútočit na etapové triumfy z úniků. Třeba už hned v další sobotní horské etapě.

Cyklistický závod Vuelta - 13. etapa (Formigal - Col du Tourmalet, 134,7 km):
1. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) 3:51:10
2. Kuss (USA/Jumbo-Visma) -30
3. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -33
4. Ayuso (Šp./SAE Team Emirates)
5. Uijtdebroeks (Belg./Bora-hansgrohe) oba -38
6. Mas (Šp./Movistar) -40.
Průběžné pořadí:
1. Kuss 46:42:54
2. Roglič -1:37
3. Vingegaard -1:44
4. Ayuso -2:37
5. Mas -3:06
6. Soler (Šp./SAE Team Emirates) -3:10

Reklama

Související témata: