Hlavní obsah

Kukrle vydržel v úniku, ale spurt o vítězství mu nevyšel. Na Sazka Tour ve žlutém Belgičan

Domácí cyklista Michael Kukrle se vešel na stupně vítězů hned při první etapě Sazka Tour, která vedla z Uničova do Prostějova a měřila 181,5 kilometru. Jezdec týmu Elkov Kasper obsadil třetí místo v závěrečném spurtu pětičlenné skupiny uprchlíků, která těsně dotáhla dlouhý únik až do cílové rovinky. Vyhrál Belgičan Rune Herregodts ze stáje Vlaanderen-Baloise před svým krajanem Johanem Meensem, jenž hájí barvy Bingoal Pauwels.

Foto: Stanislav Heloňa, ČTK

Cyklistický etapový závod Sazka Tour - 1. etapa. V pozadí je hrad Bouzov.

Článek

Kukrle byl součástí skupiny, která odjela krátce po startu a už na 50. kilometru byla jasně vpředu. Vytvořila si místy až čtyřminutový náskok, který trochu nečekaně udržela v podobě necelé půlminuty až do cíle. „Věděl jsem, že etapa bude těžká, bylo to nahoru dolů a pro mě i dost bolavé. Chtěl jsem ale zkusit vyhrát etapu, i když jsem si myslel, že únik nemá moc šancí na úspěch," líčil 27letý Kukrle.

„Když už jsme to vydrželi až do konce, tak mi nevyšel spurt, takže nejsem úplně spokojený. Mrzí to o to víc, že jsem na to měl. Rozhodla poslední zatáčka. Pustil jsem v ní Belgičany před sebe s tím, že do cíle to je ještě daleko, což i bylo, ale už jsem je nedokázal přelézt," dodal účastník OH v Tokiu. Druhý Čech ve skupině uprchlíků, teprve 21letý Jan Kašpar ze stáje ATT Investments, byl na cílové pásce čtvrtý před Němcem Tartlonem.

Foto: Stanislav Heloňa, ČTK

Cyklistický etapový závod Sazka Tour - 1. etapa (Uničov - Prostějov, 181,5 km).

Největší český trumf závodu Jan Hirt, jehož angažmá pro příští rok ve stáji QuickStep už bylo oficiálně potvrzeno, dojel první etapu v hlavním pelotonu na 76. místě a na Belgičana ve žlutém ztrácí 34 sekund.

Druhá etapa startuje v pátek v Olomouci na Horním náměstí a bude mít konec na beskydských Pustevnách. Celkem bude cyklisty čekat 189,3 kilometrů a vystoupají 2910 výškových metrů, které zcela jistě zamíchají pořadím. „Náš náskok po zítřku v celkové klasifikaci už nebude hrát důležitou roli. Jako Elkov pojedeme na Honzu Bártu s Kubou Otrubou, jsou na tom z nás nejlépe. Já tady v těch prudších kopcích nemám moc šancí, tak uvidíme, jak nám to neděle půjde," tušil Kukrle.

Rozhodla poslední zatáčka

„Je moc fajn, že nám odvážný únik vyšel. Závěrečný kilometr pak byl hodně technický se spoustou zatáček a mně bylo jasné, že v té poslední už musím být první. Povedlo se využil jsem šance," líčil Rune Herregodts, jenž oslavil etapové vítězství. „V pěti nešlo nic vymýšlet. Všichni jeli tak, že se nám podařilo až do cíle udržet před pelotonem," doplnil ho Kukrle.

Belgičan, který loni na Sazka Tour obsadil celkové 34. místo se s nadšením oblékl do žlutého. „Vítězství je skvělé pro mě i tým, který chtěl zaútočit ještě v poslední etapě. Teď to ale možná trochu přehodnotím a pokusím se žlutý dres udržet. Kopce jsem schopen slušně jezdit, už z minulého ročníku vím, že nejsou až tak dlouhé. Uvidím, zda to s nejlepšími vrchaři ustojím," uvedl Herregodts, jenž před týdnem oslavil 24. narozeniny.

Cyklistický závod Sazka Tour - 1. etapa (Uničov - Prostějov, 181,5 km):
1. Herregodts (Belg./Sport Vlaanderen-Baloise) 4:24:00
2. Meens (Belg./Bingoal Pauwels Sauces WB)
3. Kukrle (ČR/Elkov Kasper)
4. Kašpar (ČR/ATT Investments) všichni stejný čas
5. Tarlton (Něm./Lotto-Kern Haus) -3
6. Fortin (It./Maloja Pushbikers)
...8. Bittner (ČR/Develompent Team DSM) oba -22

Reklama

Související témata: