Hlavní obsah

Lovec Schleck si lebedil mezi posedy: Jako doma! Na trofej z L'Etape nemíří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bude největší hvězdou červnové L'Etape Czech Republic 2022. Andy Schleck vyhrál před dvanácti lety Tour de France, největší cyklistický závod planety. Záhy, v pouhých devětadvaceti letech ukončil profesionální kariéru. Ale cyklistika zůstala součástí jeho života.

V Česku trénuje vítěz Tour de France. Andy Schleck se tady cítí jako domaVideo: ŠKODA AUTO

 
Článek

„Tour totálně změnila můj život. Ale od mého vítězství se změnil i můj pohled na cyklistiku. Není to o závodění, ale o pohybu venku. To je moje filozofie, o které přesvědčuji lidi při svých přednáškách a cestách po světě," vyprávěl šestatřicetiletý Schleck, když dorazil první květnový týden do Prahy. „Jsem tu poprvé a trošku se stydím, že jsem si dříve nenašel čas. Je to krásné město," říkal Schleck.

Přiletěl, aby si mimo jiné prohlédl část trasy L'Etape Czech republic, která se jede 11. června. Absolvoval jen pár desítek kilometrů z okruhu dlouhého téměř 140 kilometrů. „Ale na mapě jsem viděl profil celé trati a je hodně těžká," pronesl.

Z porce, kterou absolvoval, byl unesený. „Je to tady samý posed. Viděl jsem stopy divokých prasat. Co je tu ještě za zvěř?" pátral, když brzdil silnice v lescích a mezi polnostmi na západ od Prahy směrem ke Křivoklátu.

Foto: Foto: Matěj Třešňák/L’Etape Czech Republic

Andy Schleck na trase L’Etape Czech Republic 2022.

Sám Schleck je nimrod. Má dva lovecké psy. A také vlastní rybník. Ten si pořídil za vítězství v Tour de France. „Jo, možná byste čekali něco víc atraktivního. Není to právě šlágr, ale je to relax jako prase," vysvětloval Schleck, jak k rybníku přišel. I těch viděl ze sedla kola během inspekce několik. „Cítím se tady jako doma. Vážně," přesvědčoval.

„Jako ambasador společnosti Škoda jsem jel L'Etape už na Tchajwanu, v Šanghaji, v Londýně, v Kalifornii... Koncept znám velmi dobře. Jedni se projedou po uzavřené trase, aniž by se cítili ohroženi provozem, druzí si dají do těla a budou soupeřit o vítězství. Já ale určitě ne. Nepojedu vyhrát. Soupeření jsem si užil dost. Chci lidem ukázat, co je cyklistika. Odstartuji mezi prvními, dojedu s posledními. Chci potkat co největší počet cyklistů na trase, probrat s nimi svůj pohled na cyklistiku, svůj příběh," vysvětloval bývalý lucemburský profesionál.

V době aktivní kariéry měl při 186 centimetrech v největší formě pětašedesát kilogramů. „Celý život jsem musel trénovat podle nějakého plánu, dodržovat harmonogram, zdravou stravu, což už dnes naštěstí dělat nemusím," culil se nad talířem s croissantem plněným šunkou a brownies. Stravě v době kariéry absolutně nepřípustné.

Dnes už dávno není tak vyhublý. Ale figuru má dál skvělou, kondici zrovna tak. „Chodím pravidelně plavat. Nechci kolu obětovat celé dny jako v minulosti. Na kolo chodím vlastně jen příležitostně. Ale ve vodě jsem hodně často. A najal jsem si trenéra na crossfit," vypravoval Schleck.

Těší se na možné setkání se Zdeňkem Štybarem, který je patronem projektu L'Etape. Stejně jako rychlobruslařka Martina Sáblíková. Olympijská šampionka loňský ročník české verze největšího cyklistického závodu pro amatéry v tuzemsku vyhrála.

Foto: Foto: Matěj Třešňák/L’Etape Czech Republic

Andy Schleck, ambasador L’Etape Czech Republic 2022, s ředitelským vozem Tour de France.

„Jsem si jistý, že mě porazí. Garantuji vám, že budu připravený, ale na závodění to nebude," smál se Schleck, který v červnu na L'Etape Czech Republic přiveze celou rodinu.

„Mám v Česku spoustu přátel. Proto se nemohu dočkat, až budu v Praze znovu. A budu mít i trošku volného času. Pojmu to jako narozeninovou jízdu," plánoval Schleck, který v rámci květnové dvoudenní návštěvy Česka stihl kromě cyklistické jízdy po Středočeském kraji ještě návštěvu historického centra Prahy. Až dorazí v červnu, přiveze i celou rodinu.

Den před startem české verze L'Etape má totiž narozeniny. Proto mluví o narozeninové jízdě v sedle. A dost možná pak i mimo kolo. „Vím, že v Česku je pivo národní nápoj. Ale nehodlám soutěžit na silnici ani u baru," smál se.

Foto: Foto: Matěj Třešňák/L’Etape Czech Republic

Andy Schleck na trase L’Etape Czech Republic 2022.

„Chci si prostě všechno užít," říkal s vědomím, že půjde o jednu z posledních chvil s rodinou před startem Tour de France, na které je expertem Škoda Auto a téměř měsíc je mimo domov. „Jsem součástí největšího závodu. A jsem na to hrdý."

Reklama

Související témata: