Hlavní obsah

Málem už jsem sedl a na sprint se vykašlal, líčil vítěz Pedersen a uctil padlého šampiona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Postavil se belgické dominanci a znovu to dokázal. Dánský cyklista Mads Pedersen z posledních čtyř Grand Tour neodjel bez etapového prvenství. V 8. etapě Tour de France využil práce svého týmu Lidl-Trek a opanoval hromadný dojezd do mírného kopce. „Kluci mě parádně potáhli a i v delším spurtu jsem ještě měl dostatečně silné nohy,“ pochvaloval si. Následně vyjádřil lítost nad tím, jaký osud stihl hvězdného Marka Cavendishe.

Sestřih osmé etapy Tour de France včetně zranění hvězdného CavendisheVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Sám 27letý Pedersen už však přiznával, že mu v závěru pořádně docházely síly a málem neustál nápor belgických hvězd Jaspera Philipsena a Wouta van Aerta. „To závěrečné stoupání bylo opravdu bolestivé. Byl jsem fakt blízko k tomu, abych se posadil zpátky do sedla padesát metrů před cílem," popisoval.

O vítězství tentokrát nemohl bojovat jeden z nejlepších sprinterů historie a stále i současnosti Mark Cavendish. V pátek dojel i kvůli problémům s řetězem a přehazovačkou těsně druhý a dnes ho potkala sportovní tragédie. Ostrý pád, podle prvních informací zlomená klíční kost a předčasný konec na Tour de France při jeho poslední účasti.

Takový závěr kariéry, v níž nakonec nezavrší rekordní 35. vítězství na Tour de France, mu rozhodně nikdo nepřál. „Taková škoda, že legenda jako Mark musí končit na Tour tímhle způsobem," litoval soupeře Pedersen a složil mu poklonu.

„Bylo mi potěšením s ním závodit. Vždycky jsem s ním měl dobrý vztah," dodal Dán. A když se o diagnóze zlomené klíční kosti dozvěděl Cavendishův krajan a britský šampion Fred Wright, informace ho zaskočila. „Jako fakt? Před etapou jsme se zrovna bavili o tom řetězu, který ho včera potopil. Má fakt smůlu. Tohle mu nepřeju," vykládal pro Eurosport.

Svědkem kolize byl Cavendishův týmový parťák Gianni Moscon. „Před námi se to zastavilo a Cav musel zabrzdit. Někdo změnil směr jízdy a on spadl. Zůstával jsem s ním, ale bylo jasné, že nemůže pokračovat," líčil italský cyklista. „Fakt smutný den," štvalo Moscona.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Mark Cavendish po pádu odstoupil z Tour de France.

Pro kazachstánskou stáj Astana se letošní Tour vyvíjí opravdu tragicky. Odstoupit po drsném pádu musel i španělský vrchař Luis León Sánchez, jenž si rovněž zlomil klíční kost.

Reklama

Související témata: