Hlavní obsah

Mám skvělé nohy, lebedil si šampion předešlých Tour a neskrýval obavy z nejdelšího mostu Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Útok na vítězný hattrick z Tour de France zahájil skvěle. Tadej Pogačar, třiadvacetiletý závodník formace UAE Emirates, sice úvodní časovku 109. ročníku nejslavnějšího závodu planety nevyhrál, ale třetí příčka jej pasovala do pozice nejlepšího cyklisty z adeptů na celkový triumf.

Foto: Daniel Cole, ČTK/AP

Slovinec Tadej Pogačar slaví na pódiu.

Článek

„Skvělý vstup. Zajel jsem velmi dobrý čas a jsem ve skvělé pozici v celkovém pořadí," lebedil si slovinský závodník, který ovládl předešlé dva ročníky Tour de France.

Do letošního dějství už vstoupil jako nejžhavější favorit na maillot jaune. Vždyť vyhrál osm z posledních devíti etapových závodů, do nichž nastoupil. Má mimořádně silný tým, je skvělým vrchařem a má mimořádně silnou časovku, což v ulicích Kodaně potvrdil.

„I přes deštivé počasí jsem si časovku užil. Jel jsem naplno od startu do cíle. Mokré podmínky udělaly úvodní den Tour trošku stresujícím, ale už v prvních zatáčkách jsem cítil, že podmínky nejsou tak špatné. Cítil jsem se na kole jistě, aniž bych v zatáčkách zbytečně riskoval," vyprávěl Pogačar, který v generálce vyhrál závod Kolem Slovinska.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Slovinský závodník Tadej Pogačar na trati časovky.

„Třináct kilometrů dlouhá časovka není extra dlouhý test výkonnosti. Ale hodně náročný. Zjistil jsem, že mám dobré nohy. Jsem spokojený s výkonem a šťastný za průběžné vedení v soutěži o bílý dres," připomínal, že zatímco žlutý dres lídra závodu i zelený pro nejlepšího spurtera patří Belgičanu Lampaertovi, Pogačar vládne závodníkům do pětadvaceti let.

Jakkoliv první kilometry daly slovinské kometě označované za nejkomplexnějšího závodníka století klid, sobotní etapa vedoucí z velké míry po fjordech a hlavně s dojezdem přes osmnáct kilometrů dlouhý visutý most nad mořem, nejdelší v Evropě, vyvolá obavy.

„Bude to hodně stresující. Vítr bude hrát klíčovou roli. Ale mám skvělý tým, který mi pomůže. Každopádně na prvním místě bude opatrnost," neskrýval Pogačar, že nehodlá riskovat kvůli dílčímu úspěchu na dánské půdě naději na celkový úspěch.

Aktuálně má k dobru na největšího rivala a krajana Rogliče, nyní osmého, náskok devíti vteřin. O šestnáct vteřin za obhájcem je Pidcock a osmnáct vteřin ztrácí Thomas, oba z formace Ineos Grenadiers.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.