Hlavní obsah

Muž z jiné planety. Van Aert si poprvé odskočil na gravel a soupeřům nadělil devět minut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco vítěz už si vychutnával ovace v cíli a poskytoval rozhovory, ostatní se ještě prali na trati. Takovou dominanci předvedl belgický cyklista Wout van Aert ve svém prvním závodě na gravelovém kole v kariéře. Na šotolině v domácím Houffalize nadělil nejbližším pronásledovatelům neuvěřitelných devět minut. Jediný český zástupce Petr Vakoč skončil šestý.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Cyklista Wout Van Aert si poprvé odskočil na gravel a deklasoval soupeře.

Článek

Před dvěma týdny Van Aert skončil na mistrovství světa druhý a ze silnice si krátce odskočil na gravelové kolo, na němž rád trénuje. „Trochu jsem odpočíval, takže nejsem v nejlepší formě,“ vykládal před startem závodu v Belgii. Schválně, kolik minut soupeřům nadělí, až ve formě bude…

Na 110 kilometrů dlouhé trati se pohyboval v čele už od počátku. „Hned po prvním kopci se skupinky nadělily. S Van Aertem nás zůstávalo už jen sedm,“ vykládal Vakoč, který poté chvíli jel s belgickým fenoménem v první skupince sám.

„Cítil jsem se dobře a dokázal jsem mu trochu střídat, ale bylo vidět, že je na tom neskutečně,“ připustil Vakoč. „Potěšilo mě, že jsem byl schopný se ho držet. Skvělý zážitek. Připadal jsem si jak zpátky na silnici,“ usmál se bývalý silničář, jenž se závodům na šotolině věnuje od letošního léta.

Trať v Houffalize však nebyla čistě gravelová. „Spousta lesních cest, tráva, bahno, velké šutry. Náročný terén, trochu cyklokrosu, to samozřejmě Woutovi vyhovovalo. A já jsem nezvolil dobré kolo,“ mrzelo Vakoče, jehož v cestě na pódium zastavil defekt.

„Bohužel jsem si po 65 kilometrech v kamenitém sjezdu prorazil přední kolo. Byla tam velká díra, trvalo mi přes tři minuty, než jsem to opravil. A pořád jsem měl kolo trochu měkké. Vytáhl jsem to aspoň na šesté místo,“ popisoval pražský rodák, který finišoval se ztrátou dvanácti minut a 36 sekund.

Druhý Belgičan Soete ztratil na van Aerta přesně devět minut. „Dalo se čekat, že nás převálcuje. Je na tom skvěle technicky, nejlepší klasikář a univerzál. Konkurovat by mu tady mohl jen Mathieu van der Poel,“ podotkl Vakoč na adresu silničářského i cyklokrosařského mistra světa.

Sám Van Aert takovou dominanci nepředpokládal. „Doufal jsem, že budu vepředu a vyhraju. Ale nečekal jsem, že s takovým odstupem,“ přiznal 28letý jezdec týmu Jumbo-Visma. Vítězstvím si vybojoval i nominaci na říjnové mistrovství světa na gravelu v italském Venetu. Toho se na závěr sezony rovněž plánuje zúčastnit.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články