Hlavní obsah

Hirt útočí na červený trikot, ale ne pro sebe: Jet bez osobních ambic mi nevadí, zázemí je top

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělská Vuelta mu nikdy tolik neseděla, přesto by český cyklista Jan Hirt rád pomohl svému týmu Soudal Quick-Step k celkovému vítězství. Červený trikot totiž obhajuje jeho belgický parťák Remco Evenepoel. A celá Vlčí smečka chce po italském Giru pomstu, o ambice je totiž v květnu připravil covid, který srazil i 32letého rodáka z Třebíče.

Foto: Showroom L27

Český cyklista Jan Hirt se dnes v Barceloně postaví na start cyklistické Vuelty.

Článek

Jak se cítíte krátce před startem své páté Vuelty?

Jsem nervózní víc než obvykle, protože dnes začínáme časovkou družstev. Je to nepříjemná disciplína. Když to pokazím, tak na to doplatí všichni, nejenom já. Navíc my chceme útočit na celkové vítězství, takže jsme pod větším tlakem.

Co očekáváte od sebe jako jednoho z hlavních domestiků v horách pro obhájce prvenství Evenepoela?

Doufám, že budu schopný v kopcích dostatečně pomoct. Snad moje síla zase bude stoupat směrem ke třetímu týdnu a bude to můj nejlepší podzimní závod kariéry. Necítím se špatně, ale mám obavy. Ze zkušenosti vím, že na podzim nikdy nemám takovou formu jako na jarním Giru. Na něj jsem byl letos připravený výborně, ale bohužel jsem to nemohl prodat. Než jsme dojeli do hor, tak jsem letěl domů.

V květnu vás, Josefa Černého i lídra závodu Evenepoela poslal domů covid.

Měli jsme jasný cíl, vyhrát Giro. Rozjeté to bylo parádně. Sám jsem se cítil ve skvělé formě. Obětoval jsem přípravě opravdu hodně. Přes dva týdny jsem trénoval ve vysoké nadmořské výšce na Tenerife, pak jsem byl měsíc v Kolumbii. A ve finále to bylo k ničemu…

Od té doby jste jel jediný závod, a to Kolem Polska. Bylo to i vinou covidu?

Neměl jsem tam vyhlídnuto moc závodů, ale taky to hrálo roli. Dal jsem si v létě delší pauzu a odpočíval jsem. Nechtěl jsem nic riskovat. Covid mě celkem skolil, byl jsem opravdu nemocný. Někdo měl třeba jen pozitivní test, ale třeba já i Pepa Černý jsme měli zvýšenou teplotu, kašlali jsme. V noci jsem se hodně potil. Fakt velká smůla. Všechno jsme směřovali k Giru a pak skoro celý tým potká tohle.

Prozatímní hodnocení prvního roku v Quick-Stepu je kvůli tomu trochu hořké, že?

Výsledkově to samozřejmě není úplně ono, ale jinak je v týmu všechno super. Atmosféra i zázemí, které je nejlepší, jaké jsem v kariéře zažil. V Quick-Stepu vědí, co je pro úspěch potřeba.

Vaším šéfem je velmi viditelný a mnohdy kontroverzní manažer Patrick Lefevere. Jaká je s ním spolupráce?

Uvnitř týmu působí naprosto v pohodě. Jeho osobnost mi vyhovuje. Komunikuje totiž naprosto narovinu, což mám raději než schovávání za fráze.

Jaké pro vás je upozadit osobní ambice oproti předchozímu angažmá v Intermarché?

Je to samozřejmě jiné. Obě role mají svá pro a proti. Já se dokážu zaradovat, když se mi povede dobře zapracovat pro tým. Tahle pozice mě netrápí.

Oproti Giru vám na Vueltě tentokrát chybí český parťák Josef Černý, který se nakonec do nominace nevešel.

Je to škoda. Býváme spolu na pokoji. Už se známe dlouho a atmosféra je vždycky dost uvolněná. Ale Pepa z toho není zdrcený, ani já ne.

Jak bude těžké pro váš tým obhájit vítězství, když proti stojí nizozemský tým Jumbo-Visma se šampionem Tour de France Vingegaardem a vítězem Gira Rogličem?

Čeká nás velká výzva. Pro nás to ale může být trochu výhoda. Tím, že mají takovou sestavu, všichni budou koukat na ně. A z nás tak trochu může spadnout tíha. Remco by rád obhájil prvenství, ale myslím, že si tlak tolik nepřipouští. Je ještě mladý, stále sbírá zkušenosti a bude mít spoustu šancí.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.