Hlavní obsah

Na Sazka Tour startují tři týmy z World Tour. Představí se i český hrdina z Gira Hirt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem dvaadvacet týmů, z toho tři z World Tour, startuje na letošním ročníku cyklistické Sazka Tour, největším etapovém závodu v Česku, který se od čtvrtka do neděle jede zejména v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Vítězství obhajuje Ital Filipo Zana, na startu bude také celkový vítěz z roku 2020 Damien Howson z Austrálie a česká jednička Jan Hirt. Cyklisté najezdí přes 700 kilometrů a nastoupají více než 10 000 metrů.

Foto: Sazka Tour 2022, Facebook

Sazka Tour 2022.

Článek

V silné sestavě dorazila do Česka především Hirtova formace Intermarché Wanty Gobert Matériaux, za kterou kromě celkově šestého muže letošního Gira jedou i Domenico Pozzovivo z Itálie a Estonec Rein Taaramäe. Pozzovivo byl letos celkově osmý na Giru, Taaramäe dokázal během své kariéry vyhrát etapy na Giru i Vueltě. Zajímavým jménem ve startovní listině je také Cameron Meyer z Austrálie, devítinásobný mistr světa v dráhové cyklistice, který nyní závodí za Team BikeExchange – Jayco.

„Myslím, že se máme na co těšit. Na startu jsou skvělí cyklisté z World Tour i Honza Hirt, bude se závodit od začátku do konce," je přesvědčen ředitel závodu Leopold König, bývalý elitní cyklista, který Sazka Tour v minulosti dvakrát vyhrál. „Samozřejmě bychom byli moc rádi, kdyby právě Honza promluvil do celkového pořadí," doplnil König.

Hirt se představil na Sazka Tour už celkem osmkrát. Letos se blýskl zejména vítězstvím v královské etapě italského Gira. V úvodu sezony vyhrál celkově i závod Okolo Ománu.

Ve startovní listině je kromě stájí World Tour Team BikeExchange – Jayco, BORA – hansgrohe a Intermarché Wanty Gobert Matériaux i nejlepší český tým Elkov – Kasper, v jehož barvách se představí mj. Jan Bárta, Michael Kukrle a Jakub Otruba.

Startuje také mladý český talent Pavel Bittner (Development Team DSM), který v červnovém Závodu Míru v Jeseníkách jel jednu etapu ve žlutém. „Pro nás z týmu je to velká šance, jak se ukázat, udělat parádní výsledek a s ohledem na konkurenci zároveň také obrovská zkušenost do budoucna," řekl Právu devatenáctiletý mladík.

Pro něj jde o závod mimořádný, neboť je olomouckým odchovancem a bydli v nedalekých Hlušovicích. „Jako malý jsem se na taková klání chodil dívat. Je pro mě čest, že tady mohu startovat a doufám, že se tady předvedu," dodal Bittner.

První, dnešní etapa, vede z Uničova do Prostějova, druhá má start v Olomouci a cíl na Pustevnách, ve třetí části pojedou cyklisté z Moravské Třebové na Dlouhé stráně, finále po vede ze Šumperka do Šternberka.

Reklama

Související témata: