Hlavní obsah

Nejrychlejší ročník Paříž-Roubaix vyhrál po úniku Van Baarle

Aktualizováno

Slavný cyklistický závod Paříž-Roubaix vyhrál po úniku Nizozemec Dylan van Baarle. Devětadvacetiletý jezdec v neděli dosáhl nejcennějšího vítězství v kariéře v nejrychlejším ročníku historie - 257 kilometrů s 30 úseky po dlažebních kostkách urazil průměrnou rychlostní 45,8 km/h. Bohatý tým Ineos Grenadiers (dříve Sky) se díky němu dočkal prvního vítěze na velodromu v Roubaix.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Paříž-Roubaix po sólo úniku ovládl Van BaarleVideo: sntv

 
Článek

Van Baarle si ve slunečném počasí a na suchých a prašných cestách dojel pro premiérový úspěch na jednom z monumentů poté, co se odpoutal ze skupiny uprchlíků necelých 20 kilometrů před cílem. Vylepšil dva týdny staré druhé místo v jiné klasice Kolem Flander.

"Nemohl jsem tomu uvěřit, když jsem vjel na velodrom. Díval jsem se na druhou stranu, jestli se tam objeví někdo další, ale byl jsem tam sám," uvedl Van Baarle po svém třetím vítězství ve WorldTour. "Je to monument, samozřejmě jsem po takovém vítězství toužil. Být druhý na Flandrech a vyhrát v Roubaix... Nemám slov," prohlásil.

Ineos díky němu potvrdil současnou dominanci v pelotonu. O minulém víkendu slavil triumf na Amstel Gold Race Polák Michal Kwatkowski a ve středu vyhrál Američan Magnus Sheffield Brabantský šíp. "Měli jsme dneska i trochu smůly, já měl defekt, Pippo (Ganna) taky. Ale zachovali jsme klid a ten výsledek je úžasný," řekl Van Baarle.

Za Van Baarlem si dospurtoval pro druhé místo ve 119. ročníku se ztrátou 1:47 minuty ve skupince čtyř nejbližších pronásledovatelů Belgičan Wout van Aert. Třetí skončil Švýcar Stefan Küng. S pátým místem se musel spokojit vítěz prvního letošního monumentu Milán-San Remo Slovinec Matej Mohorič.

O šanci na stupně vítězů přišel v závěru Belgičan Yves Lampaert, který při stíhací jízdě za Van Baarlem zavadil o tleskajícího diváka u cesty a ošklivě upadl. Do cíle přijel na desátém místě s tříminutovým odstupem. Před ním skončil další z favoritů Nizozemec Mathieu van der Pool.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Wout van Aert (vlevo) finišuje na druhém místě v závodu Paříž-Roubaix.

Český cyklista Zdeněk Štybar, který byl v letech 2015 a 2017 v Roubaix druhý, obsadil 45. místo. Na vítěze ztratil přes 12 minut.

Cyklistický závod Paříž-Roubaix (WorldTour) - 257,2 km
1. Van Baarle (Niz./Ineos Grenadiers)5:37:00
2. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma)-1:47
3. Küng (Švýc./Groupama-FDJ)''
4. Devriendt (Belg./Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux)''
5. Mohorič (Slovin./Bahrajn-Victorious)''
6. Petit (Fr./Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux)-2:27
7. Stuyven (Belg./Trek-Segafredo)''
8. Pichon (Fr./Arkéa Samsic)''
9. Van der Poel (Niz./Aplecin-Fenix)-2:34
10. Lampaert (Belg./Quick-Step Alpha Vinyl)-2:59
...
45. Štybar (ČR/Quick-Step Alpha Vinyl)-12:35

Reklama

Související témata: