Hlavní obsah

Nejsem tak jiná jako ostatní, nevzdám se! hlásí zakázaná transgender cyklistka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Humbuk kolem transgender sportovců závodících v klasických kategoriích biologických mužů a žen na chvíli utichl a už je to tu zas. Tentokrát vody rozvířila svým dokumentem Race to by Me velšská transgender cyklistka Emily Bridgesová. Ta říká, že se snu závodit mezi ženami nikdy nevzdá.

Foto: @WomensRightsNet, Twitter

Britská transgender cyklistka Emily Bridgesová.

Článek

Televize ITV Wales natočila o Bridgesové dokument zachycující její poslední rok a půl, kdy mimo jiné bojovala o možnost závodit s biologickými ženami na národním šampionátu. „Pořád jsem tady. Měla jsem spoustu možností cyklistiku opustit, ale nikdy jsem to nechtěla. Je to prostě součást toho, kdo jsem," říká transgender cyklistka v dokumentu.

„Mým snem je reprezentovat Wales na hrách Commonwealthu," říká. Zatím jej nemůže zrealizovat, jelikož Britská cyklistická unie zakázala transgender sportovcům start na soutěžích pod její záštitou. Čeká se na revizi pravidel, která by měla být dokončena na jaře příštího roku.

Podle Bridgesové toto rozhodnutí bylo učiněno po tlaku veřejnosti. Uvedla také, že není nefér závodit v ženských kategoriích. „Jsem si vědoma, že mám jiné vlastnosti a atributy než ostatní závodnice, ale nejsou tak výrazně odlišné, aby to dělalo soutěž neférovou," řekla s tím, že snížení testosteronu podle ní vytváří spravedlivé podmínky pro všechny.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Emily Bridges (@emilybridges45_)

Svěřila se také, že jí bylo často vyhrožováno smrtí a násilím. „Sport je využíván jako prostředník k nenávisti a útokům na queer lidi. Už toho bylo dost," uvedla. Na závěr dodala, že chápe obavy žen ohledně spravedlnosti, ale že transsexuální ženy opravdu nejsou muži.

„Já nejsem muž a doufám, že tento dokument ukazuje, že trans ženy a biologické ženy mají tolik podobností, ať už hormonálních, fyzických či těch ve sportovním kontextu. Jediné, co si jako trans sportovkyně zasloužíme, jsou stejné příležitosti a stejné podmínky pro všechny," řekla.

Reklama