Hlavní obsah

Plán vzal za své! Místo útoku na titul český cyklista vyhořel

Pruszków
Aktualizováno

Dráhoví cyklisté Tomáš Bábek a Pavel Kelemen nepostoupili na mistrovství světa v Pruszkówě do semifinále keirinu. Mistr Evropy z roku 2016 Bábek se přitom před odjezdem do Polska nechal slyšet, že by rád zaútočil na titul a zkompletoval svou medailovou sbírku ze světových šampionátů. Zvítězil Nizozemec Matthijs Büchli, který byl ve středu členem vítězného sprinterského týmu.

Dráhový cyklista Tomáš Bábek (uprostřed), ilustrační snímek.

Článek

Oba čeští reprezentanti bez potíží zvládli první kolo a z druhých míst ve svých rozjížďkách si zajistili přímý postup do čtvrtfinále. Sešli se v něm v závěrečné třetí jízdě, ale mezi postupující čtveřici se nevešel ani jeden z nich. Pátému Kelemenovi chybělo 51 tisícin sekundy, šestému Bábkovi 62 tisícin.

"Bohužel nenaskytl se mi tam moment, kdy bych mohl dobře zaútočit, protože si mne ohlídali. Zůstal jsem tam zavřený na nějaké čtvrté páté pozici, na pásce mě ještě dva lidi předjeli. Je to hořké zklamání, moje medailové očekávání se rozplynulo," řekl Bábek České televizi.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Tomáš Bábek před MS.

V Polsku chtěl doplnit svou medailovou sbírku ze světových šampionátů o nejcennější kov. Předloni v Hongkongu byl druhý na kilometru s pevným startem a v keirinu skončil třetí. České dvojici se v Pruszkówě nedařilo ani ve středu, kdy Bábek, Kelemen a Robin Wagner obsadili až dvanácté místo v týmovém sprintu.

Ve stíhacím závodu družstev na 4000 metrů zvítězili Australané v novém světovém rekordu 3:48,012 a člen zlatého kvarteta Samuel Welsford jen o pár desítek minut později triumfoval i ve scratchi. Nicolas Pietrula závod nedokončil.

Mistrovství světa v dráhové cyklistice v Pruszkówě (Polsko):
Muži:
Stíhací závod družstev - finále:
Austrálie (Welsford, O'Brien, Howard, Porter) 3:48,012 (světový rekord) - Británie (Hayter, Clancy, Emadi, Tanfield) 3:50,810
o 3. místo:
Dánsko (Hansen, Johansen, Pedersen, Von Folsach) 3:51,804 - Kanada 3:56,382
Scratch:
1. Welsford (Austr.)
2. Eefting (Niz.)
3. Sexton (N. Zél.)
...
Pietrula (ČR) nedokončil
Keirin:
1. Büchli (Niz.)
2. Nitta (Jap.) -0,038
3. Bötticher (Něm.) -0,197
...
ve čtvrtfinále
13. Kelemen
16. Bábek (oba ČR)
Ženy:
Stíhací závod družstev - finále:
Austrálie (Edmondsonová, Ankudinoffová, Bakerová, Cureová) 4:14,333 - Británie (Kennyová, Archibaldová, Barkerová, Dickinsonová) 4:14,537
o 3. místo:
Nový Zéland (Drummondová, Bothaová, Edmondstonová, Jamesová) 4:16,479 - Kanada 4:20,321

Reklama

Související témata: