Hlavní obsah

Potoky slz. Němce zlomila ztráta vrchařského dresu

Před kamerami obrázky absolutní radosti, jen o kousek vedle dojemné momenty lidské bolesti. Zatímco Jonas Vingegaard ve čtvrtek na Hautacamu slavil potvrzení svého triumfu na Tour de France i zisk puntíkatého dresu pro nejlepšího vrchaře, jeho dosavadní majitel Simon Geschke seděl na asfaltu s hlavou v dlaních a polykal hořké slzy. Sen o pódiu v Paříži se mu právě rozplynul před očima.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Jonas Vingegaard vyhrál poslední horskou etapu a míří za triumfem na Tour de FranceVideo: sntv

 
Článek

Německý jezdec týmu Cofidis se do puntíkatého dresu oblékl po deváté etapě, kdy z něj vysvlékl krále úniků na letošní Tour Magnuse Corta, a ve čtvrtek vyrážel na trať coby nejlepší vrchař devátý den v řadě. V hlavě mu od začátku rezonoval hlavní úkol dne: posbírat během očekáváného souboje Vingegaarda s Tadejem Pogačarem o etapový vavřín při poslední horské etapě dostatečný počet bodíků, aby dres udržel. Na dánského lídra závodu měl v tu chvíli ve vrchařské soutěži náskok dvanácti bodů.

Na trati se ale začal sen šestatřicetiletého závodníka hroutit. Snaha dostat se do úniku přicházela opakovaně vniveč a rozhodující nástup se Geshkemu nepodařilo zachytit. „Úvod etapy byl ohromně stresující," přiznal po dojezdu rodák z Berlína. „Ztratil jsem spoustu energie snahou o zachycení vláčku, o kterém jsem byl přesvědčený, že ujede. Pak mi hodně pomohl tým a byli jsme blízko chycení úniku pod Col d'Aubisque. Bohužel to ale nevyšlo," líčil Geschke.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Simon Geschke oblékl puntíkatý dres na pódiu devětkrát za sebou. Na Hautacamu o trikot nejlepšího vrchaře přišel.

Právě na první horské prémii s nejvyšší klasifikací přitom potřeboval bodovat. „Věděl jsem, že rozhodující body musím získat tam. A bylo mi jasné, že pokud se to nepovede, o dres přijdu," přemítal smířeně na Hautacamu nějaký čas poté, co po proslulém výjezdu do pyrenejského lyžařského střediska neudržel emoce, sedl si na asfalt a podlehl nekontrolovanému výbuchu pláče.

Nedaleko mezitím rozdával v doprovodu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona úsměvy Vingeggard. Brutálnímu tempu dánské senzace letošní Tour v závěrečném kopci neodolal žádný ze soupeřů a pětadvacetiletý jezdec má jistotu celkového triumfu i vítězství v bodovací soutěži. V té ve čtvrtek inkasoval dohromady dvacet bodů a na Geschkeho má nepřekonatelný náskok deseti bodů (72 vs. 62). A na posledních třech klasifikovaných stoupáních čtvrté kategorie jsou ve hře už jen tři body.

Krutou realitou přitom je, že Geschke poveze puntíkatý dres až do Paříže. Vingegaard totiž pochopitelně jede ve žlutém a německý závodník oblékne puntíky jako druhý muž průběžného pořadí. „Není to úplně příjemné, raději bych se oblékl do našich týmových barev. Budu jenom věšák, ne lídr. Ale to je Tour," krčil rameny.

Už ve čtvrtek ale Geschke věděl, že na 109. ročník bude vzpomínat s úsměvem. „Puntíkatý trikot mám ze všech dresů Tour nejraději. Je nádherný a těch devět dnů v čele bodovací soutěže byl sen," dodal třetí muž letošního závodu Kolem Romandie.

Studio TOUR DE FRANCE s Petrem VakočemVideo: Sport.cz

Reklama