Hlavní obsah

Rok plný potíží bikera Cinka přebilo narození dcery: Chci pro ni zajíždět skvělé výsledky

Komplikovaná sezona. Zatímco loni Ondřej Cink skončil v hodnocení Světového poháru třetí a bojoval o medaile na olympijských hrách v Tokiu i na MS ve Val di Sole, letos 31letý biker z užší špičky vypadl. Trápily ho alergie i další zdravotní problémy, nejlepším výsledkem nakonec byla desátá pozice ze světového šampionátu v Les Gets. Všechny Cinkovy komplikace ale přebilo narození prvního dítěte, dcery Nely.

Foto: Michal Červený

Biker Ondřej Cink na archivním snímku.

Článek

Proč uplynulá sezona neproběhla podle vašich představ?

Bylo to velké trápení. Provázela mě spousta zdravotních problémů. Hned po návratu z prvního svěťáku přišly nečekané alergie, které mě trápily několik jarních měsíců. Zjistil jsem, že jsem alergický snad úplně na všechno. Já byl jako dítě těžký alergik na prach nebo roztoče. Lékaři mi dokonce zakazovali sportovat, ale já jsem furt lítal venku, což mě zocelilo. Překvapilo mě, že se problémy vrátily. Na další jaro zkusím být lépe připravený.

Bylo těžké se vracet do ideální formy?

To teda, protože v červenci před odletem do Andorry jsem navíc dostal virózu. Všechno mi to ale pak vynahradila radost v osobním životě. Hned po příletu jsme totiž s manželkou jeli do porodnice, dcera se narodila tři týdny před plánovaným termínem. Měl jsem velké štěstí, protože hned další týden jsem odlétal do Ameriky a tým nechtěl, abych závody vynechal. Asi nás malá vyslyšela a přišla na svět dřív (usmívá se). Bylo to sice hodně hektické období, ale aspoň jsem nemyslel na svoje komplikace a užíval si tyhle krásné momenty.

Jak se cítíte v otcovské roli?

Skvěle. Bude vždycky příjemnější se vracet ze závodů domů, když tam na mě bude Nela čekat. Zbožňuju její úsměv. Chci jí ukázat, kdo je její táta, a zajíždět pro ni skvělé výsledky.

Nakoplo vás narození dcery i do zbytku sezony?

Rozhodně. Cítil jsem se skvěle, jenže jsem vzápětí dostal covid. Položilo mě to. Dokázal jsem ale zmobilizovat zbytky sil a připravil se na srpnové mistrovství světa. Top desítka je skvělý impulz do další sezony.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Ondřej Cink (@ondrejcink)

Brzy vám bude 32 let. Máte ještě dostatek motivace a sil bojovat ve stoupající konkurenci?

Pořád jo, toužím jezdit ve špičce. Jsem rád, že soupeři se zlepšují každým rokem. Dřív mohli vyhrát tři závodníci. Kulhavý, Absalon a Schurter. Teď jede o pódium třicet lidí. Dokud budu konkurenceschopný, chci jezdit, cyklistika mě pořád hrozně baví. Ale jestli budu finišovat kolem třicátého, čtyřicátého místa, začnu přemýšlet o konci. Největší cíl jsou olympijské hry v Paříži za dva roky, pravděpodobně moje poslední olympiáda.

Jak se připravujete na následující sezonu?

Každý rok jezdím na Mallorcu. Na tom nic neměním. Tam budu trénovat hlavně vytrvalost. V lednu na dva týdny poletím na Kanárské ostrovy, kde už budu jezdit ve větší intenzitě.

Trénovat v českých mrazech už se vám nechce?

Když jsem byl mladý a blbý, jezdil jsem klidně i v minus 15 stupních. Teď ale radši volím trenažér a ve velkých mrazech se na kolo nepouštím.

Budete pokračovat v polském týmu Kross Orlen?

Ještě nemám prodlouženou smlouvu, ale s nikým jiným než Krossem nejsem v kontaktu, takže nejspíš ano.

Jaké si do nového roku dáváte cíle?

Prostě chci jezdit lépe než letos. Musí to být lepší. Když budu zdravý a pořádně potrénuju, tak věřím, že se vrátím mezi elitu. Tenhle rok byla ohromná zkouška. Je potřeba trénovat i psychiku, příště už mě aspoň takové komplikace tolik nezaskočí.

Reklama